27 de març 2008

Mataró celebra avui el Dia Mundial del Teatre


L’Aula de Teatre del PMC i la Sala Cabañes, protagonistes

www.totmataro.cat
27 de març de 2008

Comas Soler Cultura

El Dia Mundial del Teatre se celebra cada any el 27 de març. Va ser instituït el 1961 a Viena per l’Institut Internacional del Teatre, organització vinculada a l’UNESCO que té com a finalitats propiciar els intercanvis entre els diversos països del món per al coneixement i la pràctica de les arts de l’escena, estimular la creació, enfortir la cooperació entre la gent del teatre, sensibilitzar l’opinió pública i posar en valor la producció teatral com a element de desenvolupament i vincle de comprensió, de pau i d’amistat entre els pobles.

Homenatge a Montserrat Julió
Des de fa un quant temps i amb l’impuls del Patronat Municipal de Cultura, també a Mataró es commemora el Dia Mundial del Teatre. Aquest any la celebració adopta com a fil temàtic el lema ‘Teatre i Memòria Històrica’ per retre homenatge a Montserrat Julió, una mataronina nascuda el 1929 que va haver de marxar a l’exili amb els seus pares quan tenia només deu anys, per fugir del feixisme. Primer a França i després a Xile, on va poder arribar gràcies al Winnipeg, un vaixell disposat pel poeta Pablo Neruda per facilitar l’èxode de molts exiliats republicans. Allà va poder estudiar art dramàtic, esdevenir actriu i fer coneixença d’altres intel·lectuals catalans igualment exiliats.

A partir de les set de la tarda
Així, avui dijous, a partir de les 7 de la tarda, començaran davant de l’Ajuntament un seguit d’accions itinerants que portaran els espectadors per set altres indrets del centre de la ciutat i finalitzaran a la Sala Cabañes, on la mateixa Montserrat Julió parlarà de les seves memòries contingudes en el llibre ‘Vida endins’. Les actuacions les protagonitzaran els alumnes de diversos grups de l’Aula de Teatre del PMC i del col·lectiu La SaCa, l’escola de teatre de la Sala Cabañes.

La celebració finalitzarà amb la lectura del manifest de Robert Lepage
La celebració es clourà amb la lectura del manifest del Dia Mundial del Teatre, que des que el 1962 es va encarregar a Jean Cocteau, cada any s’encomana a una personalitat de renom internacional perquè faci una reflexió sobre la vigència de les arts escèniques. El missatge es tradueix a més de vint llengües, es difon pel mitjans de comunicació i es llegeix abans de començar les representacions de la nit als teatres dels cinc continents. Aquest any ha estat un autor, actor, director i escenògraf del Quebec l’encarregat de redactar-lo. Es tracta de Robert Lepage és reconegut com un dels principals renovadors de l’escena internacional. Les aportacions tecnològiques, el tractament de les imatges, la singularitat estètica, la simbiosi entre l’evocació de temes clàssics i una visió rabiosament contemporània, el caràcter intercultural dels arguments i la diversitat de llenguatges escènics són elements que sempre excel·leixen en els seus muntatges

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...