31 de maig 2007

La Marató de la reflexió

30 de maig de 2007

Andreu Gomila
La plaça Margarida Xirgu de Barcelona, amb el Mercat de les Flors i el Teatre Lliure, serà l'escenari aquests divendres i dissabte d'un certamen que sembla tocat de mort si no evoluciona: la 24a Marató de l'Espectacle. Els seus ideòlegs, Juan Eduardo López i Arnau Vilardebó, ho saben i per això ja preparen una gran festa per celebrar les bodes de plata, l'any que ve, que coincidirà amb un profund període de reflexió sobre què han de fer, cap a on han d'anar. Tenen una idea: esdevenir la marató de la diversitat, amb espectacles d'arreu del món i amb les comunitats foranes que viuen a Barcelona. "Hem d'adaptar-nos", deia ahir López. Si no els accepten la proposta, afegeix, cedirà l'organització de l'esdeveniment a les administracions. El sí, de fet, implica augmentar amb escreix els 170.000 euros de pressupost que tenen per enguany. Uns diners, per cert, que són els mateixos que van rebre l'any 2000.
Jordi Martí, director de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), va prendre'n nota, tot reconeixent que no en sabia res de les intencions dels organitzadors de la Marató. Abans d'asseure's a parlar, Martí ja va avançar que la idea li semblava "encertada".
169 propostes
Però queden dos anys per endavant i la Marató de l'Espectacle encara és l'únic esdeveniment cultural de la ciutat on es pot fer oficialment -i sense jugar-te la butxaca- teatre de carrer i circ i que dóna l'oportunitat als projectes més emergents. Enguany hi haurà 169 propostes concentrades en dotze hores.
Divendres i dissabte, a partir de les 21 h fins al voltant de les tres de la matinada de l'endemà, pujaran als diversos escenaris o correran per la plaça Margarida Xirgu coses a priori innovadores. No esperen gaire públic, ja que hauran de competir amb el Primavera Sound i la Segona Pasqua.
Quique Aguilera, membre de Zahir Circo, per exemple, valora la invitació de la Marató. "Necessiten treballar perquè no hi ha circuits estables", es queixa. La seva companyia és una de les tres, juntament amb Cia. Extrés!! i Ernesto Collado, que compten amb la coproducció del certamen.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...