29 de març 2006

Plataforma Bieito

avui
27 de març de 2006
Conxa Rodríguez
El director de teatre català Calixt Bieito farà aquest estiu l'estrena mundial a Edimburg de Plataforma, la seva personal adaptació de la novel·la del francès Michel Houellebecq. La data és el 30 d'agost, i els protagonistes, la companyia del Teatre Romea de Barcelona que ell dirigeix.
En aquesta edició, el festival de les arts de la ciutat escocesa acomiada el qui ha estat el seu director els darrers quinze anys, Brian McMaster, que ha presentat aquesta setmana l'últim dels seus programes per a un festival que compleix 60 anys.
El muntatge de Bieito -figura habitual a Edimburg durant els anys en què McMaster n'ha estat el responsable, amb propostes com La verbena de la Paloma, La Celestina i Hamlet- s'ha presentat com el més destacable del certamen. De fet, Bieito és presentat com "the controversial catalan director", el controvertit director català.
La novel·la de Houllebecq tracta de la indústria i el turisme del sexe a Tailàndia. "Bieito es un dels grans directors del món avui en dia. Adaptarà un llibre molt popular que ha tingut un impacte enorme", va explicar Brian McMaster en la presentació del festival.
El director català no és l'única persona de renom que prendrà part en el festival. El director d'orquestra Claudio Abado dirigirà La flauta màgica, de Mozart, i Sir Simon Rattle portarà l'Orquestra Filharmònica de Berlín. Són dues figures que faran del programa musical d'enguany un dels millors plats del menú del festival. Per la seva banda, el ballet Don Quixot, amb coreografia de George Balanchine, compartirà programa amb dues maneres d'entendre la dansa tradicional índia, la de Madhavi Mudgal i la d'Alarmel Valli. Incertesa financera
El pressupost del festival, aquest any, s'ha disparat i ha arribat a 8 milions de lliures (12 milions d'euros), dels quals només s'han aconseguit, de moment, 2,5 milions de lliures (3,7 milions d'euros). Aquesta incertesa financera amoïna els organitzadors i Brian McMaster, que va reconèixer públicament que "sempre hi ha el perill que haguem de cancel·lar alguna producció perquè no s'hagin aconseguit els diners".
Tot i la incertesa econòmica, el director creu que "el Festival Internacional d'Edimburg és un dels llocs més estimulants al món per experimentar les arts". "Ens permet presentar espectacles de primera classe a grans audiències".
El teatre i l'òpera han estat sempre ingredients fonamentals del festival, que també abraça el cinema i un extens programa alternatiu. A més de l'agosarat Bieito, el director alemany Peter Stein portarà l'autor clàssic anglès per excel·lència, William Shakespeare, amb un muntatge de Troilus i Cressida. Stein ja va presentar l'any passat al certamen Blackbird, de David Harrower. L'èxit de l'obra l'ha dut al circuit comercial del West End de Londres, on està generant diners per subvencionar el festival. McMaster va dir que part del dèficit d'un milió de lliures (1,5 milions d'euros) generat l'any passat s'està recuperant de fet gràcies a Blackbird.
El festival es desenvoluparà del 13 d'agost al 3 de setembre amb el suport de les principals institucions escoceses i coproduccions amb el National Theatre of Scotland, la Royal Shakespeare Company i la Royal Opera House.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...