26 de febrer 2007

Manresa reobre el teatre Kursaal, després d'estar 19 anys tancat

21 de febrer de 2007

• L'equipament té dues sales i un aforament total de 1.000 espectadors
JOSEP SALLENTMANRESA
Manresa es va vestir ahir a la nit de gala en la inauguració de l'emblemàtic teatre Kursaal. Després de 19 anys d'estar tancat, el teatre va tornar a aixecar el teló per oferir l'espectacle que s'havia preparat per a l'ocasió, que el va tornar a la vida cultural. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va assistir a la inauguració de la sala, que, en paraules de l'alcalde del municipi, Josep Camprubí (PSC), ha de reforçar Manresa com a "capital cultural de la Catalunya central".
INAUGURAT EL 1927
La imatge del teatre amb els focus encesos i la platea de la sala gran plena va suposar la culminació d'un llarg procés d'11 anys per rehabilitar el Kursaal, un dels projectes estrella del tripartit municipal. El teatre, al cèntric passeig de Pere III, va ser inaugurat per primera vegada el 1927, i ara, a l'estar ubicat al costat del Casino --equipament convertit avui dia en biblioteca i centre cívic--, integra un enclavament d'especial contingut cultural. Després d'una època d'esplendor, el teatre es va tancar pel seu estat de degradació el 1988. La revista Loco, loco musical Hall, amb Mary Sampere i la companyia d'El Molino, va ser l'última representació.El 1995, un grup de ciutadans es van proposar que Manresa tornés a tenir un teatre en condicions i es va constituir en l'associació El Galliner. La seva primera acció va ser vendre 800 entrades per a l'hipotètic dia en què es reinaugurés el Kursaal. Els compradors estaven ahir entre el públic que va assistir a la doble estrena --sala i espectacle-- o anirà a les representacions que s'ofereixin aquesta setmana.
11,5 MILIONS D'EUROS
Avui, festivitat de la Llum a Manresa, el teatre obrirà les portes perquè el públic pugui conèixer la rehabilitació que s'ha dut a terme i que ha costat 11,5 milions d'euros finançats pel consistori i amb subvencions de la Generalitat i la diputació. Ha conservat la façana original i a l'interior hi ha ara dues sales, una amb 803 butaques, entre platea i amfiteatre, i una altra amb 200. L'alcalde va destacar ahir que al Kursaal Manresa i a la Catalunya central es podrà veure espectacles costosos, "com òperes i orquestres de gran format".Fins ara, la majoria de la programació cultural es feia al teatre Conservatori, on El Galliner ha tret el màxim profit del seu limitat espai escènic. Aquesta associació s'encarregarà d'elaborar la programació del Kursaal, i ja té concertades les actuacions dels cantants Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Manolo Escobar i estrenes de teatre i de dansa. El local el gestiona una societat pública municipal.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...