26 de març 2017

La Passió d'Ulldecona vol impulsar les representacions en català

Aquest diumenge ha arrencat la nova temporada

 Publicado: 19:51 - 19/03/2017



Diumenge a la tarda va arrencar una nova temporada de la Passió d’Ulldecona amb la primera representació en català. Ja són 63 anys els que s’ha celebrat la Passió d’Ulldecona, amb un centenar d’actors d’edats compreses entre els 5 i els 70 anys i una quarantena de tècnics de so, il·luminació, maquillatge i vestuari i tramoistes.
Les properes representacions seran el 26 de març a les 16.30 hores (en català), i els 2, 9, 23 i 30 d’abril ales 16.30 hores (en castellà) al Teatre Municipal Orfeó Montsià d’Ulldecona.
El president del Patronat de la Passió, Jordi Carapuig, explica al Diari que les representacions en castellà solen tenir més públic que les de català perquè hi hauria major nombre d’espectadors de la Comunitat Valenciana que no de Catalunya o de les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, donar més impuls a les representacions en català seria la «faena pendent». «Si tenim uns 2.000 visitants, el 75% venen de la Comunitat Valenciana», concreta Carapuig. «Crec que és un problema ebrenc: falta creure en nosaltres mateixos i valorar el que tenim».
Per atraure visitants de la resta de Catalunya a la web lapassioulldecona.com es poden reservar alguns paquets turístics que s’han preparat especialment per a l’ocasió, amb activitats i nits d’hotel, a més de la representació de la Passió, arreu del territori. Per exemple, hi ha paquets al delta de l’Ebre, a Peníscola o a la Font de la Salut de Traiguera.
Una de les característiques de la Passió d’Ulldecona, a banda de la seua espectacularitat, és la seua constant evolució i introducció de canvis. Cada any és diferent. «Enguany hem deixat l’escena de la samaritana i hem incorporat l’escena del Llac Tiberíades, amb una barca a l’escenari. I en un moment el públic veurà com la platea es torna part de l’escenari», exemplifica el president. L’any passat també es va fer una inversió d’11.000 euros en millores sonores i lumíniques.
Els tècnics comencen a preparar la Passió el mes de juny, considerant canvis d’escenes, nous decorats, i preparant la roba. «Són els grans oblidats, els nostres tècnics, quan ells fan que funcione tot», valora Carapuig.
La Passió dura 3 hores i mitja comptant un descans i tots els canvis d’escena es fan amb el teló apujat, d’aquí la complexitat per preparar la successió d’escenes. «Quan jo vaig començar a actuar, quan tenia 6 anys, durava fins a 5 hores», explica Carapuig.
Preestrena
El passat 4 de març la Passió d’Ulldecona va participar en una representació amb totes les passions de Catalunya (32) a Cervera.
Enguany, el 12 de març també es va celebrar una preestrena a Ascó. L’any que ve serà a Tortosa. «Sortir pel territori a fer la preestrena és una forma perquè puguen venir més espectadors després», valora el president. «La dificultat sempre és treballar fora de casa, no tens els teus mitjans i és un espai diferent... Però el públic a Ascó va quedar al·lucinat. La Passió fa quedar maravillat tant el qui és creient com el qui no. La gent ha de venir i opinar després de veure-la».

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...