29 de novembre 2007

“El gran Borràs, retrat d’un actor” obre les seves portes



www.lamalla.net
212 de novembre de 2007

Emma Teixidó (corresponsal al Barcelonès Nord)
Badalona (el Barcelonès) ret homenatge a l'actor Enric Borràs i ho fa a través d'una exposició i la presentació d'un llibre. El gran Borràs, retrat d'un actor és el nom d'una mostra organitzada pel Museu de Badalona que arriba aquest mes de novembre en motiu dels 50 anys de la mort de l'actor badaloní.
El gran Borràs, sobrenom creat per Àngel Guimerà, és com es coneixia aquest actor badaloní que va trepitjar l'escena catalana, l'espanyola i també la internacional, sobretot a països de l'Amèrica Llatina. Ara, quan fa 50 anys de la mort de l'actor, el Museu Municipal de la seva ciutat natal (Badalona 1863-Barcelona 1957) ha editat un llibre en què es recull la seva biografia, mentre que una exposició ensenyarà qui va ser Enric Borràs. Es tracta d'un personatge de la història cultural catalana que en certa manera ha comptat amb poc reconeixement a casa nostra, segons ha explicat el director del Museu de Badalona, Joan Mayné, a Ràdio Ciutat de Badalona.


L'actor badaloní va interpretar els grans clàssics de la literatura universal, però també de la catalana, sobretot el teatre de Rusiñol, Iglésias i Guimerà. Amb aquests autors Borràs va aconseguir grans èxits, amb personatges com el de mossèn Ramon d'El místic, el de Joan d'Els Vells, tot i que el paper més destacat que va dur als escenaris va ser el de Manelic de Terra Baixa, del que en va fer una creació antològica i molt aplaudida.

En la mostra, el Museu de Badalona ha recreat alguns dels personatges més cèlebres interpretats per l'actor amb l'ajut de vestits i complements que Enric Borràs va utilitzar en les seves representacions. També hi trobarem objectes diversos, des de cartes i fins a fotografies, cartells, pintures, dibuixos,... que formen part del fons del Museu Municipal o de procedència diversa com de l'Institut del Teatre.

La biografia que es mereix un gran actor

El professor universitari Francesc Foguet i Isabel Graña han estat els encarregats de la recerca i l'estudi de l'actor per l'elaboració del llibre. Pel director del Museu és molt curiós que, malgrat la transcendència que va tenir com actor, hagi estat tant poc estudiat i per tant, aquest és el moment de retre-li l'homenatge que es mereix. El llibre, il•lustrat amb fotografies de l'època fins avui inèdites, explica les etapes i els aspectes més rellevants de la vida d'aquest actor.

La mostra El gran Borràs, retrat d'un actor obre les seves portes el 22 de novembre i restarà al Museu de Badalona fins a finals del mes de gener. El dia de la inauguració s'aprofitarà també per presentar aquest llibre, el primer treball de qualitat que recull la contribució d'Enric Borràs al teatre i a la cultura catalana.

El Festival Filmets també amb Borràs

El cicle de Cinema Històric que cada any organitza el Museu e Badalona en el marc del Festival Internacional de Filmetses fixa en tres actors de la ciutat. El primer monogràfic ha estat dedicat a l'actriu Margarida Xirgu, que va viure a Badalona, mentre que el segon es dedica, el dijous dia 21 de novembre, als actors Enric i Jaume Borràs, aquest darrer amb més anomenada a l'escena barcelonina.

Altres activitats vinculades

Visita comentada a l'exposició
Diumenge 13 de gener de 2008, a les 11h

Passejada per la Badalona d'Enric Borràs, incloent-hi una visita al Teatre Zorrilla

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...