diumenge, 2 d’abril de 2017

L'Anoia celebrarà el centenari del crític i estudiós del teatre medieval Josep Romeu

La commemoració constarà de representacions teatrals i exposicions en record de l’erudit

CULTURA
 Dijous, 30 març 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'UN COP D'ULL
Aquest dimecres, a Igualada, es presentava la programació de l'any Josep Romeu Figueras, en el centenari del naixement d'aquest erudit nascut a Òdena. Una oportunitat per a descobrir una figura polifacètica, un home del Renaixement del segle XX, que va recollir, entre d'altres, el corpus de llegendes sobre el comte Arnau.
Aquest 2017 les commemora el centenari d'una de les personalitats més prolífiques en el camp cultural del segle XX a l'Anoia i també a nivell nacional, Josep Romeu i Figueras. Els actes els organitza la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb els ajuntaments d'Igualada i Òdena, la Diputació de Barcelona i diferents entitats i personalitats rellevants en l'àmbit cultural. Romeu va destacar per la seva faceta de poeta, crític literari i dinamitzador cultural anoienc, però encara més com un dels referents ineludibles en l'estudi del teatre medieval català.
A Romeu i Figueras se'l considera, doncs, figura cabdal en l'estudi de la poesia catalana del segle XX i també en els estudis de diferents expressions de caire popular, com el cançoner o el teatre popular. Aquest dimecres es presentaven els actes commemoratius per part del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, els alcaldes d'Igualada i Òdena, Marc Castells i Francisco Guisado, i el fill de l'homenatjat, Jordi Romeu.
Els actes s'estructuraran en dos grans blocs. D'una banda, un Cicle de Teatre Medieval amb diverses seus: Cervera, Verges, Girona, la Seu d'Urgell, Berga, Esterri d'Àneu, la Selva del Camp, l'Abadia de Montserrat, Igualada, Rubí i Barcelona. I, de l'altra, activitats commemoratives entre les quals destaquen dues exposicions, l'edició del llibre 'Representacions de teatre medieval i renaixentista'  (Barcelona, Sala del Tinell, 1961 – 1969) de Josep Romeu, i també diverses conferències sobre el personatge i alguns recitals de la seva poesia. Paral·lelament, ara mateix s'està enregistrant un documental biogràfic, que es preveu que pugui presentar-se durant la tardor.
Al web anyjosepromeu.cat, a banda de les activitats programades, ja es pot trobar una extensa informació sobre Josep Romeu i Figueras. Des de la seva biografia, els llibres que va publicar i la seva relació amb el fotògraf Pau Barceló, fins a diverses galeries d'imatges sobre la seva persona i les diferents edicions del Cicle de Teatre Medieval que es va celebrar durant nou anys, del 1961 al 1969, al Saló del Tinell a Barcelona. 
Odenenc de naixement
Romeu i Figueras va néixer a Òdena el 16 de març de 1917, de petit es va traslladar a Igualada amb els seus pares, va estudiar a les escoles de l'Ateneu Igualadí  i va contribuir a crear, entre altres, la mítica revista 'Ariel' o el Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI). En l'àmbit català, es va distingir com a poeta i crític literari, especialitzat en literatura catalana modernista i contemporània, poesia tradicional i teatre popular, sense oblidar la feina que va fer com a promotor cultural, amb fites destacades com la fundació de la Societat Catalana d'Estudis Històrics. Els més de 150 treballs publicats al llarg de mig segle sobre poesia, teatre i altres gèneres, fan d'aquest autor un clàssic entre els estudiosos de la literatura del país. Dins d'aquesta tasca cal destacar les seves contribucions a la lectura dels poetes catalans del segle XX, amb llibres com 'Sobre Maragall, Foix i altres poetes' (1984) o 'Guia de lectura de Sol i de dol', de J.V. Foix (1985). Igualment important és la seva dedicació a aspectes culturals i literaris de caire popular, com la poesia tradicional o el cançoner, de vegades relacionada amb una altra de les seves passions, la musicologia.
Durant els anys 60, el teatre ocupa un lloc de preferència en la seva activitat i, més concretament, l'organització entre 1961 i 1969, per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona, dels cicles de teatre medieval que es fan cada any al Saló del Tinell. Poc abans havia publicat els tres volums del 'Teatre hagiogràfic' (1957) i, ja el 1962, els dos volums del 'Teatre profà'. També en aquesta dècada publica diversos estudis literaris, com ara els de l'obra 'Literatura catalana antiga' (1961-64) o 'Tres estudis sobre literatura catalana' (1955). 
El 1972 va ser nomenat membre numerari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i el seu discurs d'ingrés va versar sobre Joan de Timoneda i la 'Flor de enamorados'. Dos anys més tard va publicar l'estudi 'Poesia popular i literatura', mentre mantenia la seva col·laboració en revistes especialitzades.
Romeu i Figueras va morir a Barcelona el 18 de desembre de 2004.

ara son les ...

Total de visualitzacions de pàgina: