29 de maig 2017

«L'Empestat» guanya el Premi BBVA de Teatre 2017





 El guardó a millor actor ha estat ex aequo pels dos protagonistes de "Les dones sàvies", Ricard Farré i Enric Cambray


L'espectacle L'Empestat ha estat guanyador del Premi BBVA de Teatre de l'edició d'enguany. L'obra de la companyia Associació Artística Indi Gest rep un guardó, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i BBVA CX, que consisteix en una gira per Catalunya valorada en 20.000 euros.

Precisament, l'autor de l'espectacle Jordi Oriol apuntava, aquest dimarts a la gala final del certamen a l'Atlàntida de Vic, les dificultats tècniques que tenia la companyia a l'hora de traslladar l'espectacle: "ens costa molt moure'ns". Per això estaven "molt contents" per poder rebre aquest guardó.

El Premi BBVA de Teatre té l'objectiu de donar suport a la creació teatral, incentivar l'ofici teatral i ajudar en la difusió de l'espectacle guanyador. D'aquesta manera, L'Empestat podrà fer una gira i estarà programada al festival de teatre Temporada Alta de Girona i Salt els mesos d'octubre, novembre i desembre del 2017.

Tal com explicava Oriol, L'Empestat és "una nova creació de l'obra La Tempesta de Shakesperare", que es basa en les figures esclavitzades de Caliban i d'Ariel. Aquests dos nàufrags són alliberats quan els altres ja han deixat l'illa. Resten sols i aïllats així que Caliban torna a ser amo del seu petit regne, però ja no tornarà a ser el d'abans, ja que ara ha après a posar paraules al seu turment.

Bona salut del teatre català

El jurat ha premiat L'Empestat "per la seva acurada posada en escena, per un text d'una gran bellesa i d'una gran complexitat amb un resultat excel·lent i pel gran nivell interpretatiu". Tal com explicava el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura, durant l'obertura de l'acte, es van escollir 6 finalistes d'entre un total de 60 propostes teatres provinents de companyies d'arreu del país. "Cada any constatem més que la salut del teatre del nostre país està molt bé", explicava Roura.

En aquest sentit, apuntava que s'ha de seguir cuidant el teatre i precisament, "aquest premi posa un granet de sorra per cuidar-lo". "Hi ha molt talent i molt ofici, però poca feina", sentenciava. A més del guanyador, els finalistes van ser: Assaig T4, de la companyia Tràfec Teatre; Cúbit, de la companyia La Ruta 40; All In, d'Atresbandes; Réquiem For Evita, de la Companyia Local i Les dones sàvies, d'El Maldà. El jurat també ha concedit una menció especial en a l'espectacle All In de la companyia Atresbandes "per la seva aposta arriscada i innovadora".

L'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), ha concedit, en aquesta edició del certamen, els premis a millor actriu i millor actor ex aequo de les obres finalistes. L'actriu Anna Azcona, protagonista de l'espectacle Cúbit, de La Ruta 40, ha estat guardonada amb el premi a millor actriu; mentre que el premi a millor actor ex aequo ha estat pels dos protagonistes de Les dones sàvies, Ricard Farré i Enric Cambray.


Homenatge a Vicky Peña i a l'ONG Pallapupas

El Premi BBVA de Teatre ha homenatjat a l'actriu catalan Vicky Peña, en reconeixement a la seva dilatada trajectòria professional en teatre, televisió, cinema i doblatge. Peña va recollir el guardó "molt agraïda", destacant que "en aquesta carrera de fons [del teatre] sempre et dona la sensació que estàs al punt de sortida". "El teatre no sempre té el suport que es mereix", apuntava Peña, agraint el reconeixement d'aquest guardó.

D'altra banda, també es va homenatjar l'ONG Pallapupas, associació de caràcter assistencial i sense ànim de lucre que treballa al servei dels infants hospitalitzat i les seves famílies, i també amb gent gran i persones amb malalties mentals. La seva fundadora, Angie Rosale, remarcava que "les arts escèniques són necessàries en altres no convencionals".

Més pallassos

La gala va comptar amb les actuacions del quartet de saxos Keybart Ensemble i de l'espectacle de pallassos de circ Rhümia, de la companyia Rhum & Cia. Els pallassos van amenitzar la nit, però no van ser els únics.

El certamen va estar presidit pel conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó. El conseller va arrencar riallades als assistents. Va encetar la seva intervenció dient que segurament molts es preguntaven que hi feia un conseller de Justícia a la gala.


"És de justícia que el govern estigui en un acte com aquest", explicava Mundó. "Estic acostumat a un altre format, el més trencador que veig són togues", bromejava el conseller. Tot i així, bromes a part, Mundó va remarcar l'alt nombre d'espectacle que es van presentar al guardó, apuntat que "un país que té creativitat és capaç de fer moltes coses".

Durant el certamen es va recordar el darrer president de Caixa Manlleu, Joan Contijoch, que va morir a principis de febrer. Precisament, el Premi BBVA de Teatre va néixer el 2001 com a iniciativa de l'Obra Social de l'antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur.

A partir del 2010, el premi s'obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents. Actualment, està convocat i promogut per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.

L'espectacle guanyador del Premi BBVA de Teatre 2016 fou Psicosi de les 4:48, de la companyia The Three Keatons.

Publicat per
La companyia Indi gest recollint el premi a la gala | Josep M. Montaner
Carles Fiter, Vic

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...