28 de juny 2017

Dansa i música d’arrel al Festival Dansàneu



Kepa Junkera i les seves Sorginak, Carles Belda &Sanjosex amb el projecte Càntut, el Cor de Cambra Francesc Valls de la Catedral de Barcelona o els occitans Verd e blu seran noms propis del Festival Dansàneu. La 26a edició del Festival de Cultures del Pirineu incorporarà -de l’1 al 9 de juliol- noves  seus i oferirà formació en dansa i música d’arrel, així com espectacles per a tots els públics.
Basat en tres eixos, dansa, música i patrimoni, el certamen de les Valls d’Àneu programarà propostes artístiques als municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu. La incorporació de les subseus a l’església de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant  Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil o l’església de Sant Vicenç a Esterri d’Àneu són una mostra del reforç del tercer eix, el patrimoni.
L’Esbart Marboleny de Les Preses, els guanyadors del Premi Delfí Colomé de dansa; EgurRa & Kolpez Txalaparta (que mesclen  txalaparta, ball de bastons i circ); la recuperació dels Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat a càrrec de l’Esbart Dansaire de Rubí; el conjunt instrumental Magister Petrus; Artur Blasco o l’explosió de Rufaca Folk Jazz Orchestra són algunes de les propostes.
La formació, a un preu únic de 5€ per sessió, també tindrà el seu rol destacat en l’edició d’aquest 2017, essent novament de caràcter intergeneracional en el cas de la dansa (matins de dijous, divendres i dissabte, a l’Ecomuseu i al Pavelló Municipal d’Esterri) i de petit format en el cas de la música (a l’Ecomuseu, des de dimarts i fins divendres). Les inscripcions a les formacions i la venda anticipada d’entrades d’alguns espectacles (entre 3 i 5 €) es pot fer online.
Primer Tastàneu i exposició dels vestits de l’Esbart Català de Dansaires
En col·laboració amb la Federació d’Hostaleria de Lleida, se celebrarà la primera edició del Tastàneu, un maridatge que oferirà l’Associació de productors del Pallars Sobirà en acabar el concert d’Artur Blasco, a Sorpe.
D’altra banda, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici se suma enguany al Festival acollint una exposició de vestimenta i teles de l’Esbart Català de Dansaires, que s’inaugurarà l’1 de juliol. Titulada “De pagès a típic”, documenta el recorregut que entre 1908 i el 1916 va portar a l’Esbart Català de Dansaires a deixar els vestits de carrer i substituir-­los per vestits de pagès, primer llogant-­los i més endavant confeccionant‐ne en propietat. La inauguració de l’exposició donarà el tret de sortida al Festival i s’acompanyarà d’una ballada a càrrec de l’esbart Els Esmolets de Sort.
El Dansàneu és un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura –Generalitat de Catalunya (Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals), els Municipis Aneuencs (Ajuntaments d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu) i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs) i el suport de l’Ecomuseu Valls d’Àneu i de l’Ajuntament de Sort, a la Vall d’Àssua. Hi col∙labora l’Obra Social ‘la Caixa’.

Publicat per
Autor: Marta Rius
Entitat redactora: Federació Ateneus de Catalunya

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...