11 de setembre 2010

76 espectacles a Temporada Alta


www.diaridegirona.cat
26 agost de 2010


De l'1 d'octubre al 12 de desembre, Girona i Salt acolliran 76 espectacles dins el festival, 40 dels quals seran estrenes

MARTA PALLARÉS

A manca de dues setmanes perquè es doni a conèixer la programació completa del Temporada Alta 2010, el festival comença a jugar amb els amants de les arts escèniques obrint boca amb un avançament del cartell. I d'aquest ja es pot inferir que aquesta serà una edició on el protagonisme el prendran la creació catalana i les coproduccions, «eixos bàsics» del festival segons el seu director, Salvador Sunyer.

En total, entre l'1 d'octubre i el 12 desembre es presentaran a Girona i Salt 76 espectacles, dels quals 40 seran estrenes (entre absolutes, a l'Estat espanyol o a Catalunya). I d'aquests gairebé 80 projectes, més de 20 estaran coproduïts pel mateix festival o per El Canal, el Centre d'Arts Escèniques de Salt - Girona. I és que segons el seu director, si fins avui dia era «necessari» treballar amb altres festivals, teatres i sales, a partir d'ara serà «imprescindible».

De Catalunya al món

Pel que fa a la potenciació de la creació catalana, des del festival s'ha volgut destacar que la seva primera setmana s'obrirà amb tres espectacles «de casa»: Chicha Montenegro Gallery de Carles Santos (que serà l'encarregat d'alçar el teló d'aquesta edició), el Concert tempestiu de Xicu Masó, i el pas a la direcció teatral del saltenc Jordi Vilches amb Últim dia a la terra. També hi haurà producció catalana tancant la programació, amb la Lola la comedianta dirigida per Jordi Prat i Coll; Celebració de Lluís Pasqual i el Tot de Rafael Spregelburd (el projecte guanyador del IV premi Quim Masó).

I és que segons Sunyer, en el món del teatre els intèrprets, autors i directors catalans es troben «al mateix nivell» dels grans estats productors d'Europa, «no només a l'alçada de països petits com el nostre». Per aquest motiu, i en moments especialment complicats com l'actual, des del festival es considera que cal «preocupar-se» tant pel públic com pels artistes de casa, corresponsabilitzant-se amb les institucions públiques pel suport institucional que rep, tot i ser una iniciativa privada.

Òbviament, però, també s'hi podran veure diverses produccions estrangeres: en total, seran 25 espectacles internacionals provinents de fins a 18 països. Hi destaca Gardenia, el nou projecte d'Alain Platel, «un dels grans creadors dels Països Baixos i que mai havia passat per Temporada Alta». Aquest espectacle sobre vuit transsexuals que reviuen vells temps daurats en un cabaret de Barcelona va ser considerat el millor muntatge del proppassat festival d'Avinyó; i segons Sunyer, i tot i que el cartell ja estava tancat per a aquesta edició, aquesta «extraordinària obra d'art» els va emocionar tant que van treballar a contrarrellotge per poder-la programar.

D'altra banda, com ja va passar l'any passat i reforçant aquesta línia, Temporada Alta esdevé un festival d'arts escèniques complet, i a més de programar teatre també ofereix un cartell de música molt ampli. Enguany seran vint propostes d'arreu del món, de les quals ja se n'han desvetllat sis. Hi ha un bloc de músiques del món integrat pels concerts de Seu George, «un músic brasiler de la nova bossa nova que de moment no és gaire conegut però que esperem que sigui una gran sorpresa»; de la malinesa Oumon Sangaré, i de la francesa d'origen berber Hindhi Zara.

Segons Sunyer, aquests dos darrers concerts poden tenir un especial interès per a la població immigrant, un públic al qual el festival es vol acostar amb la intenció de dur cultura a tots els sectors.

I del costat dels «grans èxits», és d'esperar que els concerts de Bebe i Jorge Drexler tinguin una bona acollida; el podi, però, serà per a un Fito que amb els seus Fitipaldis presentarà Antes de que cuente diez al pavelló de Fontajau.

Pel que fa al cartell del festival, que cada any s'encarrega a un artista plàstic diferent, enguany s'ha confiat a Eugènia Balcells, Premi Nacional de Cultura 2010. Segons l'artista, «cada color representa una emoció, o el que és el mateix, l'emoció de cada espectacle, de cada nit única asseguts en una butaca d'un teatre».

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...