05 de setembre 2010

Barcelona aixecarà el teló amb regust de Paral•lel


www.lamalla.cat
30 agost de 2010


Una gala creada pel dramaturg Xavier Albertí donarà el tret de sortida a la temporada teatral
EFE / LAMALLA.CAT

El Departament de Cultura de la Generalitat, l'Associació d'Empreses de Teatre, la de Teatres Públics i l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya s'han unit per presentar la gala 'Barcelona aixeca el teló' que se celebrarà el 6 de setembre i amb la qual s'obrirà la temporada teatral 2010-2011. La cerimònia tindrà gust a Paral•lel i recrearà la història, el passat i el present del barri barceloní que va ser en un altre temps bressol de la revista musical.

El dramaturg Xavier Albertí ha investigat, buscat material i creat per a l'ocasió un espectacle que servirà de marc per a la presentació de la cartellera barcelonina a la gala 'Barcelona aixeca el teló' i donarà la benvinguda al Paral•lel i als seus nous teatres, l'Artèria i El Molino recuperat. Serà una gala audiovisual, de noranta minuts de durada, que se celebrarà al teatre Victòria per donar pas després a una festa precisament a l'Artèria Paral•lel, antic Teatre Español.

Albertí ha explicat que el seu espectacle gira entorn de la "translació" històrica del Paral•lel en època del Pla urbanístic Cerdà, l'"expansió" natural del districte cinquè barceloní amb les seves acadèmies de cupletistes i la "creació" d'una nova classe social en la demografia de la ciutat. Amb imatges de videocreació actuals i passades, ha explicat Albertí, "recuperarem una part important del nostre patrimoni i l'ensenyarem". En aquest espectacle hi haurà petits monòlegs amb cuplets de l'època com 'La pulga', èxits dels anys 40, ja que, segons el parer d'Albertí, "tenim un dels patrimonis de teatre musical més ric del món".

En la gala de la temporada de l'any que "torna a ser un any de musicals", segons el vicepresident de l'Associació d'Empreses de Teatre (ADETCA), Toni Albadalejo, es presentaran fragments seleccionats d'obres musicals com 'La Nit de Sant Joan', 'Hoy no me puedo levantar', 'Forever' (sobre Michael Jackson) o el musical familiar 'Gats', que es representaran en la temporada. Apareixeran en la gala referències als nous teatres recentment associats a ADETCA, teatres privats de petit format de Tarragona, Manresa, Igualada i Girona.

Més de 200 espectacles per a la propera temporada
Aquesta temporada arribarà al teatre Comèdia l'estrena de l'espectacle 'Bésame mucho', de la companyia de la ballarina i coreògrafa cubana Yolena Alonso, un musical en el qual es narra la història d'amor entre dos joves de la Cuba actual amb les lletres de boleros clàssics de la dècada dels 40, juntament al pop, la bachata, el mambo, la rumba, salsa i el reggaeton.

En la gala de presentació de la temporada hi haurà records per a figures de l'època de la revista musical del Paral•lel com Josep i Mary Santpere i Joan Capri, entre d'altres, i també per a la parella emblemàtica de la comèdia actual, Joan Pera i Paco Morán.

Creix lleugerament el públic malgrat la crisi
El mateix dia de la gala, ADETCA difondrà el resultat estadístic de la temporada 2009/2010 que, segons el president de l'associació, Daniel Martínez, "s'ajusta bastant a les anteriors". L'assistència al teatre registra en general un sostingut increment malgrat la crisi, amb un creixement d'espectadors de teatre a Barcelona el 2009 d'un 3% i d'un 5% en la recaptació.

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...