07 de setembre 2010

Tàrrega no es desinfla


www.elperiodico.cat
2 de setembre de 2010


Els espectacles de 89 companyies inundaran la localitat de l'Urgell d'acròbates, 'clowns' i ballarins
La Fira arriba a la 30a edició consolidada com un referent

IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

El coreogràfic vol dels acròbates de Voala Project obrirà d'aquí una setmana la 30a edició d'una Fira de Tàrrega que es manté a dalt de tot desafiant les turbulències econòmiques. Seran quatre dies (del 9 al 12 de setembre) d'allau artística amb la presència de 89 companyies nacionals i internacionals. Carrers, places, teatres i altres espais de la capital de l'Urgell s'inundaran dels representants de les arts escèniques més originals en un any marcat per l'adéu de Jordi Colominas al capdavant de la direcció artística després del seu cicle de quatre anys.

Claire Ducreux, Toni Mira i el saxofonista Pep Pasqual, ahir a la Rambla.
RICARD CUGAT

Sota el paraigua de Colominas, la Fira ha apostat pels espectacles de carrer, la diversificació i el rastreig d'espais no convencionals, sense perdre mai de vista la qualitat. El relleu, va justificar ahir l'alcalde de la localitat i president del patronat, Joan Amézaga, obeeix a la «tradició no escrita de canviar de director cada quatre anys». «Per l'èxit aconseguit hauria de seguir, però és bo donar entrada a noves idees», va afegir.

Sense por de la crisi

Tàrrega arriba a la maduresa amb pas ferm i sense el perill d'haver de fer equilibrismes a la corda fluixa com passa amb altres manifestacions culturals. Així ho va corroborar ahir el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras. «La crisi ho malmet tot, però Tàrrega manté el seu lideratge com la principal fira de les arts escèniques de tota la Península». Segons el seu parer, la funció econòmica de l'esdeveniment, punt de trobada del sector, és clau en la seva estabilitat i consolidació. Un pressupost continuista

d'1,4 milions d'euros, l'assistència d'uns 700 professionals i l'augment en un 10% dels expositors en la llotja destinada a les indústries culturals avalen la cita.

Números a banda, de sorprendre el personal se n'encarregaran companyies com l'argentina Voala Project. Dotze acròbates, establerts a Alacant, que alçaran el teló de la Fira des de les altures amb Muaré. Han rodat per mig món i faran rodar les òrbites dels espectadors amb les seves evolucions a 30 metres de terra i els efectes òptics de l'artefacte de què pengen. Un mòbil gegant, amb humans en dansa, músics en directe i art cinètic.

Els catalans Kamchatka han agafat les maletes i han marxat a una casa deshabitada dels propietaris d'una antiga fàbrica. Ens l'ensenyen a Habitaculum, el seu nou muntatge instal•lació, en coproducció amb la Fira. Els holandesos Ro Theater i Jetse Batelaan ens porten a l'asfalt. Han plantat un fort en una rotonda de la ciutat i entre les seves parets parlaran sense paraules de la soledat, la dependència i les relacions humanes. És Broeders, un exemple de les noves dramatúrgies que es representen pel nord d'Europa.

A València, ja se sap, el plat que millor es cuina és la paella. I els d'El Pont Flotant, molt generosos, convidaran a degustar una paella durant el transcurs dels seus Exercicis d'amor, una singular proposta que portarà el públic d'excursió kumbaià fins al poble veí de Talladell. Més grotescos i gamberros són els ingredients que utilitzen els polonesos de Teatr Strefa Ciszy (Salto mortale), els holandesos Warner & Consorten (Bollesprongen) o els francesos La Chouing (Cendres).

D'Irlanda, el país convidat aquest any, en vindran tres muntatges de dansa i circ. I de la trobada entre Claire Ducreux i Toni Mira, arriba l'estrena d'En attendant l'inattendu, una coreografia sobre el pas del temps. Hi haurà també exhibicionistes, mascotes humanes a la venda, xarlatans, divines... Una autèntica pluja de sorpreses.

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...