08 de setembre 2010

89 companyies per celebrar 30 anys de teatre a Tàrrega


www.lamalla.cat
1 de setembre de 2010


L'espectacle 'Muaré" donarà el dia 9 de setembre el tret de sortida a la Fira de Teatre de Tàrrega

Un total de 89 companyies figuren a la cartellera de la 30a edició de la Fira de Teatre de Tàrrega que entre el 9 i el 12 de setembre convertirà aquesta localitat lleidatana en un aparador de les arts escèniques. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, ha presentat avui la programació de la fira de teatre, que segons el seu parer està instal•lada "en la normalitat i compta amb suport sostingut", i ha destacat el "sentit clar de viabilitat del sector" i el lideratge que té l'esdeveniment.

La Fira aixecarà el teló amb l'espectacle de gran format "Muaré", dels creadors argentins Gaston Iungman i Roberto Strada, establerts a Alacant, inspirat en l'art cinètic i el "rotolief" de Marcel Duchamp. Dotze acròbates i quatre músics en directe participen en aquest espectacle de dansa aèria de la productora Free Art, coproduït per FiraTàrrega que, a causa de la seva envergadura, "desafia la idea de crisi", segons el parer de Jordi Colominas.

La fira inclourà 15 estrenes de diversos formats, tres espectacles irlandesos -Irlanda és el país convidat aquest anys-, i comptarà amb 690 professionals inscrits i 355 entitats acreditades, a data d'ahir. De les 89 companyies participants, 59 figuren en el programa oficial i 30 en els espais d'empresa, i de les 59 de la selecció oficial, el 50,8% són catalanes (30), el 27,1% (16) de la resta d'Espanya i el 22,01% (13) internacionals.

De les estrenes destaca la coreografia "En attendant l'inattendu", de Claire Ducreux i Toni Mira; "Habitaculum", un espectacle de la companyia Kamtxatka que es representarà en una casa deshabitada; "Broeders", dels holandesos Ro Theater, un espectacle sense paraules que s'oferirà en una rotonda d'un carretera de la ciutat, o el polonès amb aire expressionista "Teatr Strefa Ciszy", entre d'altres.

Propostes de carrer i sala
Altres de les propostes singulars són "Bunny em", de la Reial Companyia de Teatre de Catalunya, sobre dos aturats que es venen com animals de companyia, o "Exercicis d'amor", dels valencians "El pont flotant", espectacle sobre les relacions humanes que inclou la degustació d'una paella.

El clown català Leandre Ribera, amb 13 anys de trajectòria internacional en teatre de carrer, es convertirà de nou en un sense sostre, aquesta vegada solitari; "Factoria Circular" oferirà Rodafonio, una gran roda de 4 metres moguda per la força creativa de la música, i els murcians de Nacho Vilar Producciones protagonitzaran un cabaret.

Es manté el pressupost tot i la crisi
En sala, Jordi Boixaderas i Lluís Soler interpretaran monòlegs d'Apel•les Mestres; la companyia Anna Roca posarà en escena una selecció de contes de l'escriptor i periodista Joan Barril i "Egos teatre" presentarà en clau musical "La casa sota la sorra", la novel•la més coneguda de Joaquim Carbó, i Quim Masferrer, de Teatre de Guerrilla, interpretarà en solitari el personatge de "el Xarlatan". En carrer hi haurà uns "pallassejants exhibicionistes" en espectacle itinerant, així com els argentins "Cia moviment armari", amb una història de dos homes i un armari.

El pressupost de 1.407.690 euros de la fira té 1.110.834 euros de subvenció, 696.500 de la Generalitat, 217.783 de l'Ajuntament de Tàrrega, 109.000 del Ministeri de Cultura i 87.551 de la Diputació de Tàrrega. Els 190.000 euros restants es financen amb recursos propis.

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...