21 de setembre 2010

“Jo només sóc el 20% de l’espectacle”


David Selvas, actor i director
Foto: ACPG

David Selvas dirigeix l’obra La gavina, de Txèkhov amb adaptació de Martin Crimp, en el marc del Festival Grec. Compte amb un repartiment de luxe de deu intèrprets: Rosa Renom, Biel Duran, Manel Sans, Alba Sanmartí, Norbert Ibero, Tilda Espluga, María Rodríguez, Josep Julien, Andreu Benito i Jacob Torres. Aquest és el tercer espectacle que dirigeix, abans ho havia fet amb True West (Temporada Alta 2007) i Pasolini: who is p? (Espai Lliure, 2005). La producció de l’obra és del Centre d’Arts Escèniques de Reus (CAER) on ja es va estrenar. Actualment a David Selvas el podem veure a la sèrie de TV3 “La Riera” on interpreta l’Ernest Guitart.

Com et vas plantejar la direcció de l’obra de “La Gavina” d’Anton Txèkhov i adaptada per Martin Crimp?
La idea inicial, a part del text, va ser enfrontar nous llenguatges amb teatre clàssic. Ja havia llegit el text l’adaptació de Martin Crimp i em va emocionar. Com dic, però, la porta d’entrada en el text va ser nous llenguatges versus teatre antic o clàssic. Volia agafar aquests dos móns i intentar no representar-los, sinó involucrar-nos-hi. Nosaltres volem defensar l’obra, no intentar representar el que nosaltres creiem que és el teatre contemporani. Volíem fer-ho amb compromís.

Heu volgut modernitzar l’obra, amb quins elements ho heu fet?
Els comportaments ja estan molt modernitzats amb la versió de Martin Crimp, però el que hem fet és acabar-la de fer contemporània a través dels actors i posar-los en boca amb cada una de les personalitats dels actors que interpreten els personatges. Hem estat bastant respectuosos amb el text de Martin Crimp.

Per a modernitzar l’obra, has jugat amb l’escenografia, així podem veure projeccions audiovisuals i playbacks.
No ha sigut per a modernitzar-la; la veritat és que el vídeo està molt justificat perquè l’espectacle que fa el Konstantine (Biel Duran) dins l’obra hi entra el vídeo i utilitza llenguatges de tecnologia per fer la seva creació. I el fet que hi hagi música… Txèchov deia que “La Gavina” la va començar escrivint volent escriure una comèdia i li va sortir un drama. Això no vol dir que ell la revisés, sinó que va començar sent una comèdia i acaba sent un drama. La música aconsegueix fer crèixer al personatge d’Arkadina (Rosa Renom) que tot i que diu que s’avorreix, és una manera d’estirar i ensenyar-la en el seu esplendor. És ser el centre d’atenció i la dinamitzadora.

És una història pessimista?
És pessimista en el sentit que a la vida tot s’acaba. Dins d’aquesta història tots els personatges lluiten per aconseguir el que volen. Mentre hi ha lluita, hi ha vida. Veus uns personatges a carn viva que lluiten per aconseguir el que volen. Un dels personatges, per exemple, està a punt de morir-se, però segueix dient que té ganes de follar. Això està molt bé.

Com vas triar els actors que volies que sortíssin en aquesta obra?
Molt intuitivament. Pràcticament els coneixia a tots i amb alguns hi havia treballat abans. És gent que m’agrada molt el que fan. Tenia ganes de veure a actors en registres diferents del que estan acostumats. Per exemple, la Rosa (Renom) difícilment un director li donarà un personatge de diva del teatre.

Heu fet un treball d’equip bastant important.
Sí, en aquest espectacle hi ha hagut aportacions de tothom a nivell de música, d’il•luminació, etc. Si hagués de valorar el que tenia pensat fer i el que ha acabat sent, la meva aportació només equivaldria a un vint per cent. Hi ha una part molt important que ha sortit entre tots. Això no es crea d’un dia per l’altre, sinó que es va creant una confiança que permet fer aquest treball.

Ets sents més còmode dirigint o interpretant?
Ara, dirigint. Interpretant ara mateix estic encantat amb el personatge de “La Riera”, m’ho passo teta. En aquest moment dirigint perquè serà durant uns mesos i és totalment passional.

Quina valoració ens fas d’aquests mesos de La Riera?
Bona. És un intent de fer un producte que ja es feia amb una gran qualitat. L’audiència és aplastant perquè estem fent shares de 18 i 21. El personatge que faig m’encanta i m’ho passo molt bé.

Quins projectes professionals de futur tens?
Bé, després d’aquesta obra, farem un altre Txèkhov on estaré com a actor sota la direcció del Julio (Manrique) i a continuar amb el personatge de l’Ernest a “La Riera”.

Text: Mònica Puntí | ACPG
http://diarimaresme.com/
14 DE SETEMBRE DE 2010

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...