26 de setembre 2010

La Proposta de Teatre Independent celebra vint anys a la Planeta de Girona

El cicle marca la programació de tardor d'aquesta sala, que comença avui amb jazz

El vintè aniversari de la Proposta de Teatre Independent, una iniciativa sorgida com a plataforma de les companyies gironines de teatre amateur amb projecció professional, és l’eix principal de la programació de tardor la sala La Planeta de Girona. La Planeta inicia programació precisament aquest divendres vespre amb el concert inaugural d’un altre dels esdeveniments que s’estan convertint en clàssics a la tardor gironina, el Festival de Jazz. Xicu Masó, David Costa, Carme Portaceli, Teatre de Guerrilla o Pere Arquillué són alguns dels noms que portaran el seu treball a aquest escenari fins el mes de desembre.


El jove autor gironí Llàtzer Garcia porta a escena el seu espectacle "Ens hauríem d'haver quedat a casa"

Vint espectacles, tres d’ells estrenes, a la Planeta de Girona

El jazz de G.R.A. The Trio i Vicenç Solsona Grup donarà aquest vespre el tret de sortida no només a una nova edició del festival de jazz, sinó també de la programació de tardor de la sala gironina emblemàtica del teatre independent, La Planeta. En aquesta programació es podran veure 28 espectacles, dels quals se’n faran 44 funcions. Tot i l’inici jazzístic, serà un altre gran esdeveniment, la Proposta de Teatre Independent, que arriba a la seva vintena edició.

Per celebrar aquesta efemèride, s’ha allargat la durada d’aquest cicle (que en els darrers anys s’havia circumscrit a les Fires de Sant Narcís), s’ha incorporat dins el festival Temporada Alta i, a més d’estrenar noves produccions, es recuperaran companyies i intèrprets que han participat en algun moment d’aquest projecte.

La Proposta de Teatre Independent va néixer el 1991 amb l’objectiu d’ajudar i donar a conèixer grups teatrals amateurs de les comarques gironines que presentessin muntatges de qualitat i volguessin fer el pas cap a la professionalització. En ella hi han fet alguns dels seus primers projectes professionals avui tant reconeguts com Teatre de Guerrilla, Xicu Masó, Cristina Cervià o Pere Hosta, a més de grups que recentment han adquirit un gran reconeixement com 4Produccions o el Cor de Teatre de Banyoles. El director de la Planeta, Pere Puig, ha reconegut que comparteixen amb la Proposta la filosofia del teatre independent.

Amb Temporada Alta
En total són vuit els muntatges que es podran veure dins la Proposta de Teatre Independent, la meitat d’ells inclosos també dins Temporada Alta. Aquests darrers són, en concret, de Concert tempestiu, amb la que el director Xicu Masó reflexiona sobre la seva vida a través de les cançons que l’han marcada; la darrera proposta del Teatre de Guerrilla Quim Masferrer, El xarlatan; Ens hauríem d’haver quedat a casa, del jove autor gironí Llàtzer García; i la darrera obra guanyadora del premi Masó, Tot de Rafael Spregelburd.

La programació de la Planeta també inclou altres muntatges de Temporada Alta, destacant les estrenes d’ Edip, rei del pop de Marta Gil Polo, Bashir Lazhar dirigit per Magda Puyo, Vida de Lazaro d’Ernesto Collado, el Conte d’hivern de Shakespeare dirigit per Carme Portaceli, o el darrer treball de Marta Angelat, Londres. La música també hi té la seva presència amb un concert conjunt de Maria Coma i Anna Roig i l’Ombre de Ton Chien, igualment dins Temporada Alta. Completa la tardor la XVIII Proposta de Poesia, un cicle vinculat al lliurament del premi de narrativa curta Just Manuel Casero i amb muntatges basats en textos de Salvador Espriu o Miguel Hernández, entre altres.

Nous socis
Aquesta és la primera programació que la Planeta organitza com a membre de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, l’ADETCA. Tot i que l’entitat està formada sobretot per teatres de l’àmbit metropolità de Barcelona, que tenen interessos diferents als de la sala gironina, Pere Puig ha reconegut que formar-ne part els permetrà arribar precisament a aquest àmbit i, sobretot, els donarà més força a l’hora de negociar amb l’administració. "Alguns cops ens hem trobat que l’administració ens ha escoltat poc per ser una sala alternativa", ha dit el director de la Planeta, tot remarcant que "el sector necessita anar junt en aquest context de crisi".

PUBLICAT PER
SÒNIA TUBERT - GIRONA
WWW.LAMALLA.CAT
17 DE SETEMBRE DE 2010

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...