12 de setembre 2010

Tàrrega tanca portes

La fira de teatre s'acomiada després de portar a la ciutat milers d'espectadors i professionals

La Fira de Teatre de Tàrrega ha tancat aquest diumenge les portes de la seva 30 edició amb un balanç molt positiu, després de registrar l'èxit de públic habitual, i amb l'adéu de Jordi Colominas com a director artístic, després de quatre anys al capdavant del festival. Tant l'alcalde de Tàrrega, Joan Amézaga, com el propi Colominas han qualificat "d'èxit" aquesta última edició, en la qual han participat un total de 89 companyies nacionals i internacionals i s'han acreditat prop de 800 professionals.

Reticents a proporcionar xifres d'assistència, Amézaga ha assenyalat que dijous i divendres, malgrat ser dies laborables, van acudir a Tàrrega més espectadors dels previstos, i que ahir dissabte va ser sens dubte la jornada més multitudinària "dels últims anys". Alguns veïns i comerciants de la ciutat comenten, això no obstant, que aquest any ha vingut a Tàrrega menys gent que en edicions anteriors. La zona d'acampada ha registrat aquests dies una mica més de 5.600 usuaris, mentre que el 2009 s'hi van allotjar més de 7.000.

Milers de persones, en qualsevol cas, han pres aquests dies Tàrrega per veure els espectacles teatrals, de dansa, circ, música, clown, titelles o humor programats en diferents punts de la ciutat. Segons Colominas, el conjunt de la programació oficial ha tingut una gran acceptació, especialment les propostes més singulars, com "Habitaculum", de la companyia Kamtxatka, instal•lada a l'antiga fàbrica Cal Trepat, o el muntatge "Broeders", dels holandesos Ro Theatre, que es desenvolupa en una rotonda del municipi.

De la seva banda, a la Llotja, l'espai reservat als professionals, "s'ha respirat un constant ambient d'intercanvi comercial" i programadors i creadors han establert contactes per a la possible contractació d'espectacles. A causa de la crisi, ha explicat Colominas, aquest any els programadors buscaven muntatges "més senzills, amb menys gent i fàcils d'instal•lar", encara que paradoxalment s'han mostrat molt interessats per l'espectacle inaugural, les acrobàcies aèries de la companyia Voala Project, "que no és ni simple, ni senzill, ni barat, ni fàcil de programar".

Altres dels muntatges més destacats que han pogut veure's en aquests quatre dies de fira han estat l'estrena d'"En Attendant l'innattendu", de Claire Ducreux i el barceloní Toni Mira, Premi Nacional de Dansa de Catalunya el 2010, i l'obra "Exercicis d'amor", en la qual la companyia valenciana El Pont Flotant reflexiona sobre l'amistat.

L'èxit d'Edwards
D'entre els espectacles de carrer, alguns dels que més rialles han arrencat han estat el de la companyia tarragonina Passabarret i el clown nord-americà Jango Edwards, aquesta vegada com a patriarca d'una esbojarrada família de circ, i "Habitus Mundi", en el qual tres frares i una monja acaben penjant els hàbits per convertir-se en estrelles del "music-hall".

Jordi Colominas s'acomiada, doncs, de la Fira de Teatre de Tàrrega satisfet del treball realitzat en aquests últims quatre anys, en què ha intentat recolzar els artistes de Catalunya i obrir nous espais creatius. No hi ha de moment un relleu per a Colominas. El seu substitut serà nomenat "abans de final d'any, previsiblement al novembre", i serà acordat pel Patronat de la Fira, que presideix Joan Amézaga, i la Generalitat. Però per ara "no hi ha noms a sobre de la taula, això s'estudiarà en els pròxims mesos", ha subratllat l'alcalde de la localitat.

Publicat per
www.lamalla.cat
12 de setembre de 2010

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...