12 de setembre 2010

El musical a Barcelona perd un 37% d'espectadors


www.lamalla.cat
6 de setembre de 2010


Els teatres de Barcelona presenten els resultats de 2009 el dia que inauguren temporada
LAMALLA.CAT

Els teatres barcelonins han presentat els resultats estadístics de la temporada passada en la qual es va registrar un important descens dels espectadors del gènere musical, del 37%, que va quedar compensada per l'augment dels de text i dansa, del 7 i del 49%, respectivament. Paral•lelament, aquest dilluns al vespre s'ha inaugurat oficialment la temporada teatral de Barcelona. L'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, ha presidit l'acte d'obertura oficial que s'ha celebrat al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Més tard la festa s'ha desplaçat al Paral•lel.

Aquests dilluns s'inaugura oficialment la temporada teatral amb la gala 'Barcelona aixeca el teló' que se celebrarà al teatre Victoria.
Barcelona aixecarà el teló amb regust de Paral•lel

Un total de 2.629.088 espectadors van acudir en la temporada 2009-2010 a veure tota mena de gènere teatral, un 2% menys que en la temporada anterior que va registrar 2.676.332 espectadors, segons les dades facilitades avui en roda de premsa per l'Associació d'empreses de teatres de Catalunya Adetca.

El teatre musical va tenir 262.093 espectadors menys que el 2008-2009 i el teatre líric va disminuir en un 6% el nombre d'espectadors respecte a aquesta temporada. Aquestes disminucions van ser compensades per l'augment del 7% d'espectadors que van acudir a veure obres dramàtiques i de l'espectacular increment del 39% dels espectadors que van optar per la dansa. No obstant això, va ser l'espectacle de teatre musical, "Hoy no me puedo levantar", al teatre Tívoli, el que va registrar més espectadors de pagament, 293.644.

La recaptació total dels teatres va augmentar en un 0,4% i es va situar en 65.233.362,86 euros, mentre que el percentatge d'ocupació es va situar en el 54,84%, un 0,06% més que el 2008-2009, amb una petita variació del preu mitjà de l'entrada global de l'1,15 euros. Tot això amb quatre teatres més, 190 espectacles més i 810 funcions més en la temporada 2009-2010 respecte a l'anterior.

De les produccions que s'han vist als escenaris barcelonins, el 75% són catalanes, un 37% més que la temporada anterior, i el català ha estat l'idioma del 47% de totes les representacions, un 25% més que l'any anterior. El president d'Adetca, Daniel Martínez, ha considerat que un any més la crisi no ha afectat el consum del teatre, encara que sí que ha tingut incidència en la reducció d'espectacles de gran format que ha provocat problemes en la programació del Barcelona Teatre Musical, amb bastants menys funcions, encara que amb vocació de continuïtat.

Acte institucional i gala amb regust de Paral•lel per arrencar nova temporada
Al Saló de Cent, el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet ha pronunciat una conferència magistral titulada 50 anys de teatre a través de 10 cartelleres i que ha fet un recorregut per la història recent del teatre a la ciutat de Barcelona. Més tard, al teatre Victòria s'ha celebrat una gala creada pel dramaturg Xavier Albertí i organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat, l'Associació d'Empreses de Teatre, la de Teatres Públics i l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya.

La cerimònia ha tingut gust de Paral•lel i ha recreat la història, el passat i el present del barri barceloní que va ser en un altre temps bressol de la revista musical. Per acabar la nit l'Artèria Paral•lel, antic Teatre Español, acull una festa.

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...