14 de setembre 2010

L'èxit de l'imprevisible


Balanç positiu 8 Jordi Colominas (a dalt), que s'acomiada com a director de la Fira. A sota, dos muntatges. RAMON GABRIEL

El director de la Fira de Tàrrega s'acomiada després de triomfar amb l'aposta pels espais insòlits

IMMA FERNÁNDEZ
Barcelona

«Qui vingui, si és que ve algú, no ho tindrà fàcil». Així es referia ahir Jordi Colominas, en el seu comiat com a director artístic de la Fira de Tàrrega, a la persona que n'agafarà el relleu. En la seva opinió, al seu substitut se li tira el temps al damunt per organitzar la nova edició. «Em resulta estrany que encara no es digui qui serà; aquest festival requereix treballar amb antelació». L'enigma es revelarà al novembre, segons va apuntar el president del patronat i alcalde de la ciutat, Joan Amézaga.

Ahir, en l'última jornada de la 30a edició de la Fira, mentre al carrer seguien la festa i les aglomeracions, a l'ajuntament es va fer balanç. Els números segueixen insuflant aire a una mostra que no es desinfla tot i la crisi i els efectes col•laterals (la coincidència aquest any de la Diada en dissabte i el nou calendari escolar). «Ha sigut una edició exitosa», va assegurar Amézaga. S'han venut 11.000 entrades, a les quals s'afegeixen 5.000 invitacions, que representen el 65% de l'aforament disponible (la meitat de les funcions van esgotar el paper). En l'edició del 2009, beneficiada pel pont, en van ser 18.000. A la zona d'acampada es van registrar 5.626 usuaris (davant de la xifra rècord de 7.206 de l'any anterior).

Però més que les estadístiques, Colominas valora factors com la qualitat de l'oferta i la rellevància dels professionals que hi assisteixen i que «garanteixen el mercat de compravenda de produccions», autèntic motor econòmic de la fira. El director es congratula així mateix d'haver marcat una tendència: l'obertura de la mostra a espais escènics no convencionals, una tendència en el que pretén seguir incidint en la seva nova etapa professional.

Espectacles en cases

La iniciativa, a part de descongestionar el centre històric de Tàrrega, li ha permès sacsejar l'espectador amb propostes insòlites i imprevisibles. Així, aquest any, dos dels muntatges més aplaudits i comentats, juntament amb el brillant xou aeri inaugural, van ser Exercicis d'amor, que succeïa en una masia del poble veí del Talladell, i Habitaculum, representat en una antiga fàbrica abandonada.

En les quatre jornades, hi ha hagut sorpreses de tots els colors. Des de la performance pictoricolumínica Flux, fins al concert, esquitxat d'enginyosos gags, dels Jashgawronsky Brothers, uns friquis molt hàbils que van provocar l'eufòria amb Ràdio armènia. El mag del mim Leandre es va colar, amb la seva infal•lible expressivitat, en els cors del públic, mentre la seva ex, Claire Ducreux, debutava com a parella artística de Toni Mira en una coreografia d'exquisida tendresa. Tampoc hi van faltar els còmics més irreverents, els que, tal com li explicava una mare al seu fill, es dedicaven a «fer tonteries».

www.elperiodico.cat
13 de setembre de 2010

A Mataró fem coses

foto : Foment Mataroní Organitzen una sessió de cinema a la fresca al Pati del Cafè Nou on hi ha la pantalla de cinema més històrica que ten...