21 d’octubre 2005

Genís Mayola repassa vint anys de carrera amb el disc ‘Oratges’


cap gros
21 octubre 2005

Fins ara el músic mataroní només havia tret al mercat dos cassetes als anys vuitanta
per J.Salicrú - 20/10/2005 10:49


Genís Mayola en imatge d'arxiu.
«És un vent suau, pretén ser un oratge suau, que acariciï, que relaxi». D’aquesta manera defineix el músic mataroní Genís Mayola el seu primer disc, Oratges, que es presenta el dia 5 de novembre al Foment Mataroní i on repassa el seus vint-i-dos anys de trajectòria en el món de la cançó. El disc, gravat a l’estudi del mataroní Ramon Safont-Tria entre l’estiu de 2004 i el setembre de 2005, està dividit en tres blocs: en el primer evoca el seu admirat Miquel Martí i Pol, en el segon canta temes de poetes tan variats com Paul Eluard, Jacint Verdaguer, el mataroní Josep Punsola o Mercè Ollers i en el tercer bloc s’hi inclouen les dos úniques cançons amb lletra i música seva: Sense tu i Hi ha moments en què et falten les paraules. La majoria dels temes són inèdits. Fins ara el músic mataroní només havia tret al mercat dos cassetes –Cercant Primaveres i He nascut per estimar-te–, als anys vuitanta, dels quals recupera He escrit el teu nom i Sense tu, peça que per a aquesta edició ha arranjat el guitarrista Pedro Javier González. Del disc, dissenyat amb molta professionalitat per Enric Punsola i Marc Abril, se n’han fet cinc-cents exemplars, que Mayola espera doblar ràpidament, als quals hi ha posat el segell la discogràfica manresana CK Music. Costarà quinze euros. Al concert de presentació del dia 5, el mataroní presentarà el disc acompanyat de la seva banda habitual: Eloi Martí als teclats, Marta Lorenz a la flauta travessera, Antònia Escalas violí, Pepe Camacho i José Ortega a la guitarra, Camilo Zorrilla a les percussions, amb intervencions puntuals de Pau Solà al fagot i Anna Salicrú a la flauta de bec.Amb l’edició del disc, Mayola reprèn en certa manera la seva carrera en solitari, que tot i que mai ha deixat del tot, si que darrerament tenia una mica oblidada. Les entrades pel concert estaran a la venda a la taquilla del Foment a 10 euros.

Nascut a Sant Pere de Torelló el 1949, tot i que es considera mataroní d'adopció. Als nou anys s'inicia en el camí de la música a l'escolania del Tibidabo. Cantautor vocacional, escriu les seves primeres cançons arran de l’assassinat del cantautor xilè Víctor Jara, durant el cop d'estat de Pinochet, l'any 1973. La seva cançó és compromesa amb el temps i la societat, convençut que la música pot fer prendre consciència a qui la canta i a qui l'escolta per lluitar per un món més just i solidari. Mestre de professió, dirigeix la coral Primavera per la Pau des de la seva fundació, el 1983, arran del desè aniversari del cop d'estat xilè, precisament. Ha guanyat diversos premis, entre els quals destaquen el del primer festival de la cançó catalana del Maresme (1976), el festival de noves veus de la Cova del Drac (1977) o el festival de cançó marinera de Palamós (1980). Ha escrit nombroses cançons per a Primavera per la Pau i les cantates Cantata de la terra sense mal (sobre poemes de Pere Casaldàliga) i Nosaltres som part de la terra (sobre un text del cabdill indi Seattle).

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...