28 de març 2007

Gao reivindica l'autor


24 de març de 2007


La Fundació Romea per a les Arts Escèniques fa honor al Dia Mundial del Teatre amb una conferència del premi Nobel xinès

Teresa Bruna
Carles Canut, director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, encarregada de difondre el sector amb activitats d'interès públic, explica amb orgull el programa que l'entitat ha preparat en ocasió del Dia Mundial del Teatre: dos dies d'activitats, entre les quals destaca una conferència de l'escriptor i dramaturg xinès Gao Xingjian, premi Nobel de literatura el 2000, que tindrà lloc dilluns a les 19.30 h al Romea. L'endemà, Dia del Teatre, la festa ja engega a les 11 del matí.
L'acte de presentació de les activitats va comptar amb la presència de Gao, que va obsequiar els assistents amb un tast del que serà la vetllada de dilluns. Primer tindrà lloc una lectura del seu conte En el parque, a càrrec de Mireia Aixalà, Òscar Intente i Victòria Pagès; en acabat, Joan Ollé farà la presentació del llibre Contra los ismos, que inclou La huida, l'obra en què Gao condemna la matança de Tiananmen i que li va tancar definitivament les portes del seu país (ja vivia a l'exili quan la va escriure).
El volum, inèdit -és la primera vegada que es tradueix al castellà-, es completa amb pensaments i assaigs de l'autor i una narració de la seva concepció dramàtica, que beu de les fonts del teatre tradicional xinès i de la dramatúrgia occidental contemporània.
En la conferència, amb el títol Cap a una nova dramatúrgia, Gao reflexionarà sobre la situació actual de l'autor, que s'allunya del muntatge mentre el director va agafant protagonisme. "L'autor de teatre està sol, no contacta directament amb el seu públic. És per això que vull fer-ne una reivindicació. Tenim necessitat de grans autors, que coneguin el teatre i que facin innovacions en la dramatúrgia, que inspirin els directors". Per Gao, "s'ha de saber el pensament que hi ha darrere una obra. Amb Brecht i Ibsen se sabia, però ja en calen de nous".
L'autor xinès assenyala que no fa teatre polític. "Defenso un teatre autònom, per damunt de la política, però passa que la política intervé en tot i acaba intervenint en el teatre. La huida és una obra filosòfica: un individu, davant una guerra, una epidèmia...; només li queda la fugida! Però no pot fugir d'ell mateix, és massa dramàtic. L'obra va més enllà però la política és dins.
Exposició i escultura
Altres actes que la Fundació Romea i Focus han organitzat per dimarts són l'exposició guiada Les actrius es vesteixen al Romea i el compromís de la tutela de l'escultura A Margarida Xirgu, d'Eudald Serra, situada davant del teatre.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...