31 de juliol 2007

El Romea torna als orígens



21 de juliol de 2007


Bieito es disposa a rellegir el teatre clàssic català: començarà amb 'El senyor Perramon', de Sagarra

Andreu Gomila

Bieito diu recollir el que ha estat la història del Romea des de fa un segle i mig GUIDO MANUILO / EFE
Calixte Bieito ja pot organitzar la temporada del Teatre Romea al seu gust sense haver "de pagar les servituds" marcades pel grup Focus, gestor de l'espai, que amb l'obertura del Teatre Goya d'aquí a uns mesos i la consolidació del Teatre Villarroel tindrà un ventall prou ampli d'estils i possibilitats. El director, doncs, pensa fer tornar el Romea als seus orígens, és a dir, a l'explotació del repertori català. "Recullo el que ha estat la història d'aquest espai, bressol del teatre català" des del 1863, va dir Bieito.
El senyor Perramon, de Josep Maria de Sagarra, serà la primera prova. Vindrà després de Tres dramolette, la peça de Thomas Bernhard que ja s'ha vist a Reus i que obrirà la temporada el 6 de setembre. La protagonitzen Rosa Maria Sardà, Mercè Pons i Pepa López.
Estretor de mires
Joan Anton Rechi dirigirà l'obra de Sagarra. Però, per què aquesta peça per donar fe del decantament cap al teatre català del Romea? Bieito creu que l'autor de Vida privada és el nostre Eduardo di Filippo. A més, rebla el clau, "volíem fer un clàssic, teníem un actor ideal per al paper, que és Boris Ruiz, volíem un text accessible per al gran públic i l'obra té un punt que reflecteix l'estretor de mires del català que volia mostrar a sobre de l'escenari", completa Bieito.
El director avança que oferiran una "mirada renovadora" del més interessant que s'ha escrit en aquest país. Que ningú no s'esperi tocs de classicisme, doncs. El seu ja famós abans d'estrenar-se Tirant lo Blanc en serà l'altra prova. Aterrarà al Romea el 8 de febrer del 2008, després de passar per Berlín, Frankfurt i Viladecans. Hi haurà 14 actors, música de Carles Santos i text cantat. La peça respectarà el català del segle XV.
Una altra revisió serà la de Los Persas, a partir de l'obra d'Èsquil, tot i que a Bieito se li va escapar que poc hi haurà de l'autor grec en una obra "basada en la intervenció de l'exèrcit espanyol a l'Afganistan". Espectres, d'Ibsen, una peça molt feta al país, també passarà pel sedàs del director, aquest cop ajudat per Pau Miró. Bieito completarà la seva marató amb la batuta escènica amb Mozart, Salieri i el Rèquiem inacabat, a partir d'un text de Puixkin. Miró, alhora, ha fet la dramatúrgia i dirigirà La tràgica història del Dr. Faust, de Christopher Marlowe. Serà estrena absoluta a Catalunya d'un text que Bieito qualifica de "brutal".

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...