31 de juliol 2007

Tirant lo Blanc i 800 més




19 de juliol de 2007



La dramatització de l'obra de Joanot Martorell serà, amb les Nits Sónar, l'exportació del Macba, i Jordi Savall, el més destacat del programa artístic de la Fira Frankfurt

Andreu Gomila

Calixto Bieito i Jordi Savall abraçant-se ahir a L'Auditori de Barcelona Cristina Calderer
Tirant lo Blanc va passar per Anglaterra, França i Sicília abans de ser cap dels exèrcits bizantins i derrotar els turcs, i esdevenir, després de tota una sèrie d'aventures, cèsar de l'Imperi. Tot un heroi, el primer de carn i ossos de la literatura europea. Calixto Bieito, que està enllestint la dramatúrgia del personatge creat per Joanot Martorell, ja se l'imagina cavalcant per Alemanya. I és que la representació de la novel·la de cavalleries serà un dels principals hits del programa artístic que l'Institut Ramon Llull (IRL) ha preparat per a la Fira del Llibre de Frankfurt, que se celebrarà a la ciutat alemanya a mitjans d'octubre.
Tirant, però, no viatjarà sol. L'acompanyaran uns 800 actors, directors, músics, coreògrafs, ballarins, etc., que donaran cos al desembarcament literari català. De fet, hi haurà més artistes que escriptors (uns 130). Cal destacar-ne la presència de totes les generacions de creadors, des de Josep Pedrals i Guillamino, el saxofonista Llibert Fortuny, Miguel Poveda, i el grup Antònia Font, fins a Jordi Savall, Perejaume, Maria del Mar Bonet, Sergi Belbel, Àngels Margarit i Benet Casablancas. En paraules del director de l'IRL, Josep Bargalló, volen mostrar "la riquesa i la diversitat de la nostra identitat cultural". Una cultura que "té 1.000 anys d'història, però que no és una cultura només de museu, sinó una cultura eminentment moderna".
La modernitat més absoluta s'expressarà amb les quatre Nits Sónar que tindran lloc durant la Fira, en una de les quals hi intervindrà el músic "més vell" que mai hagi participat en el festival de música electrònica barceloní, el pianista Carles Santos, que farà una performance amb el campió del món de trial Adam Raga. L'altra baula a explotar serà el concepte Macba, el qual, segons Borja Sitjà, comissari del programa, pot jugar el mateix rol en l'art contemporani que el MOMA de Nova York fa mig segle. Una gran exposició amb el fons del museu en parlarà.
Bargalló, com el Tirant, no s'arronsa: "Estem convençuts que som una de les cultures més creatives i amb més talent d'Europa". La cinquantena d'artistes que seien darrere seu ahir a l'Auditori són tota una demostració de força. El director de l'IRL va dir que podrien haver optat per la "cosa fàcil", que hauria estat mostrar Miró, Dalí i disseny. Tot això hi serà, però d'una altra manera.
"Som un dels motors de la creació cultural europea. Només ens falta la identificació, que tot això s'identifiqui com a cultura catalana", va afegir Sitjà. L'armada catalana, amb 800 efectius, sense comptar el reforç dels aplecs (uns 800 més), ja serà a Alemanya a mitjans de setembre per forçar la rendició d'Europa. Que ens facin cas ja serà una altra cosa.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...