26 d’octubre 2008

El Llibertí de Madaula i Guallar, per partida doble


www.totmataro.cat
24 octubre de 2008

L’obra amb més èxit del darrer any a Barcelona arriba a Mataró, diumenge i dilluns


Cugat Comas

La temporada de teatre del Monumental arriba aquest diumenge i aquest dilluns a un dels seus punts àlgids, per no dir la cita més esperada de l’any. L’obra de teatre que arriba al teatre mataroní no és altre que ‘El Llibertí’ que ve d’arrasar durant mesos al teatre Poliorama, d’haver acumulat més de 100.000 espectadors i d’haver estat l’obra més mediàtica i de més èxit de la darrera temporada de teatre a la capital.
El Llibertí té tots els ingredients per agradar a la sempre agraïda parròquia local del Monumental. D’entrada és un bon text d’Eric–Emmanuel Schmit, ha passat per les mans d’un director de l’experiència de Joan Lluís Bozzo, alma màter de Dagoll Dagom i que firma segons la crítica el seu millor treball amb aquesta obra i per si fos poc el repartiment també fa apuntar a que la cosa serà exitosa.

Un repartiment de luxe
A l’auguri d’èxit de director i obra se li suma la terna d’actors i actrius que hi ha darrera aquest muntatge. Tot i que l’obra a Barcelona la feia Laura Conejero ara l’ha substituït una altra mediàtica, Montse Guallar. Sobretot, però, qui prepondera és Ramon Madaula, en el paper de Diderot. Al seu costat, Jofre Borràs, Marta Millà, Nausicaa Bonnín i Paula Vives.

L’argument
L’autor aborda en el Llibertí un fet real: l’estada del filòsof de la Il·lustració Diderot en el pavelló de caça del baró de Holbach, on es va refugiar per escriure un article sobre el concepte de “moral” per a l’Enciclopèdia a la qual hi va dedicar vint anys de la seva vida.
En l’obra, la seva tasca es veu constantment interrompuda per quatre dones que posen en dubte les seves teories. El muntatge combina el ritme trepidant d’uns diàlegs brillants amb interpretacions tan encertades com la de Ramon Madaula en el paper protagonista, treball amb què va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona 2007.

Per partida doble
El Llibertí es podrà veure a Mataró tant diumenge com dilluns ja que se’n va programar una pròrroga en vistes al bon ritme de vendes i a la previsible bona acollida del públic a l’obra. Diumenge l’obra és a les set de la tarda i dilluns, dia 27, a les nou del vespre.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...