24 de gener 2010

PASSIÓ CERVERA. 40.000 vots han fet de les representacions de la Passió un dels tresors immaterials de la cultura catalana


www.radiotarrega.cat
5 octubre de 2009


Cervera (ACN).-

Les representacions de la Passió de Cervera, Ulldecona, Olesa de Montserrat i Esparreguera són des d'avui Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra. L'organització Capital de la Cultura Catalana va promoure el passat mes de febrer una votació popular per escollir els 10 tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra. Amb 40.000 vots durant els mesos de maig i juny, la representació de la Passió va ser escollida en cinquena posició. Els 10 tresors tindran una validesa de cinc anys, moment en que es tornarà a fer una votació per triar els 10 tresors i saber si es mantenen, tal com ha explicat el president de l'organització, Xavier Tudela.

La Passió de Cervera juntament a les de Olesa de Montserrat, esparreguera i Ulldecona és Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra, juntament a la Diada de Sant Jordi, la sardana, els castells, el foc de Sant Joan i la Flama del Canigó, els Balls de Diables i correfocs, la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, la festa major de Vilafranca del Penedès, la festa de la misteriosa llum de Manresa i la Patum de Berga. Des de l'organització de la Capital de la Cultura Catalana es vol promoure a la resta de l'estat i a nivell internacional el patrimoni que suposen aquests tresors, com una manera més de donar a conèixer la cultura catalana.

El president del Patronat de la Passió de Cervera, Ramon Subias, ha explicat que la Passió de Cervera és la més antiga amb 528 anys de representacions des de l'any 1481, i tot i que van ser els que van presentar la candidatura, des de l'organització de la Capital de la Cultura Catalana es va decidir fer una proposta conjunt entre les quatre Passions. La candidatura es va presentar després de comunicar-los el dia 25 d'abril, que aquesta podia ser una candidata als tresors. L'organització va rebre 300 propostes de les que es van escollir 100 per a la votació. A la votació hi van participar 40.000 persones de Catalunya i Andorra.

L'entrega dels diplomes als presidents de les passions com a distinció de la Passió com a Tresor de Catalunya i Andorra s'ha fet aquest diumenge a la tarda a l'església de Santa Maria del Coll de les Sabines de Cervera on la historiadora Teresa Porredon ha explicat la història de la Passió de Cervera, alguns actors de la Passió han representat un fragment del text i finalment han interpretat el 'Cant de l'àngel' Jordi Castellà a l'orgue i la soprano, Mireia Rossich. Tots els participants a l'acte han coincidit a destacar el valor de la participació ciutadana per mantenir les tradicions.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...