25 de febrer 2010

El públic com a principal confident

www.avui.cat
14 de febrer de 2010

Avui s'estrena Kvetch a la Sala Muntaner, una obra de l'autor, director i actor anglès Steven Berkoff
Andreu Gomila
Sala Muntaner

Toni Sevilla, Pep Ferrer, Rosa Cadafalch i Carme Fortuny protagonitzen Kvetch, una obra de l’autor, director i actor anglès Steven Berkoff. La peça, que arriba avui a la Sala Muntaner després de passar amb força èxit pel Teatre Alegria de Terrassa, “ataca totes les cèl•lules de la societat sense pietat, des de l’àmbit laboral al familiar”, ens explica Pep Pla, director de l’obra. El que fa diferent Kvetch –neures, en jiddisch– és que els seus personatges utilitzen el públic com a confessor. “Els expliquen els seus pensament a raig, cosa que vol dir paraules gruixudes”, afegeix Pla.

La platea fa, de fet, de psicòleg de Frank (Sevilla), la seva esposa (Cadafalch), la seva sogra (Fortuny) i un convidat (Ferrer) que serà el detonant de totes les experiències que es viuran en escena. El director, a més, ens recorda que estarem davant d’una família jueva nord-americana no practicant –com les de Philip Roth, Saul Bellow o Woody Allen, amb totes les seves neures– descrita per un home, Berkoff, que va començar en el món del teatre adaptant els relats de Kafka –La metamorfosi, El procés, A la colònia penitenciària– i a qui li agrada adoptar, com a actor, el rol de dolent, un Brutus, posem per cas.

No debades, el director explica que Kvetch és una peça “decadentista”, fins i tot una mica “kitsch”, “una gamberrada que no deixa ningú bé”. Ell l’ha ambientada als anys 80 del segle passat i embolcalla els personatges amb plàstics molt fins, que “cada dia acaben destrossant el seu entorn”.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...