27 de març 2010

Jacques Trudeau: «No hi ha un art escènic més complet que el dels titelles»


www.elperiodico.cat
21 de març de 2010


DIA INTERNACIONAL DEL TITELLA.
Des de Reina Maria Cristina fins al Poble Espanyol. A les 11.00 hores.
Jacques Trudeau.

EVA MELÚS
BARCELONA

Avui és el Dia Internacional del Titella, tret de sortida del Poble Espanyol T·O·T, un nou festival de teatre, objectes i titelles amb vocació internacional. 16 companyies catalanes i estrangeres, concerts, curts i una mostra sobre la creació al Quebec són algunes de les propostes que es podran disfrutar fins al diumenge 28. El canadenc Jacques Trudeau, secretari general d’UNIMA (Unió Internacional del Titella), llegirà el manifest inaugural.

–¿Què diu el manifest?
–El va escriure l’artista Robert Lepage després del terratrèmol d’Haití. Diu que el dolor del titella, a diferència del dolor de l’actor, és real. Però l’arreglem, l’enganxem i torna a posar-se dret.

–¡Quina lliçó de vida!
–Són del món màgic, però no hi ha una metàfora més adient del destí tràgic de l’home. I no hi ha un art escènic més complet que els titelles. Condensa escenografia, música, pintura, costura, una manera especial d’interpretar... El mateix festival observa els titelles des de diferents arts, com el cine o la música. I la UNIMA és l’associació de gent de teatre més antiga del món.

–¿Què el porta fins a Barcelona?
–El Poble Espanyol organitza una concentració de titelles des de fa deu anys. El seu director, Jorge Bernárdez, és un enamorat del gènere. Com a estudiant ens va acompanyar en una gira i va ser especial. Hi ha lloc per a un festival molt important a Barcelona.

–Alícia, la de Carroll, el precedirà.
–El festival, a les 11 del matí, amb una cercavila dels titelles gegants d’El somni d’Alícia, de Teatre Nu. És una cosa que conec. A la meva companyia, el Théâtre Sans Fils de Quebec, treballem amb titelles d’un a quatre metres.

–I va adaptar El senyor dels anells abans que Hollywood.
–L’any 1979. I vam rebre diversos premis importants. Però és que amb els titelles es pot fer de tot. També per a adults, com proposa el festival. A Indonèsia he vist muntatges en què un sol titellaire manipula fins a 80 titelles durant cinc hores.

–¿Què em recomana?
–Aquest matí hi ha un interessant taller familiar i el Rua Aire, de la Cia. El Retrete de Dorian Gray. Jo em quedaré alguns dies a Barcelona per disfrutar de tot, perquè l’oferta és molt variada. Dels catalans conec Toni Rumbau, però hi ha molt a veure.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...