24 de setembre 2013

El Mercat de les Flors planta cara a la crisi amb una programació atrevida i plural




publicat per
20 de setembre de 2013
S. M.
La nova temporada inclou un festival de circ i s'inaugura amb una mostra de companyies catalanes escollides per votació
foto : Johan Le Guillerm

'Que dansi qui vulguis!', una mostra de propostes de dansa catalana seleccionades a partir de votacions, inaugura el proper 26 de setembre, la nova temporada del Mercat de les Flors. "Quan vam rebre una injecció de diners a darrera hora de l'Ajuntament de Barcelona, després de les retallades, vam decidir que havíem de donar suport a les companyies d'aquí", explica el director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús. Escollir quines havien de ser les companyies, però, era complicat. Així, que el Mercat va decidir que fos per votació. A partir d'una selecció de companyies catalanes feta pel grup de programadors i productors de cara a la International Performing Arts Meeting (IPAM)-Grec, prop de 17.000 persones van escollir les companyies que es podran veure a la mostra. La més votada va ser la Cobosmika Company i el seu espectacle 'Wish'. Inspirat en els quadres del pintor, filòsof i escriptor rus, Nikolai Roerich, proposa moviments ràpids i sincopats,i  incorpora elements de dansa aèria i les arts visuals. També es podran veure 'Elegantly wasted' de Cia Nadine Gerespacher, 'Crash' de Cia Lataimada i Olga Alvarez o l'espectacle familiar 'Balbir, el meu avi' de Thomas Noone Dance, entre d'altres.

El Mercat encara aquesta nova temporada amb força entusiasme. Fins i tot, ha fet públic un manifest que acompanya la programació i que ha penjat a l'entrada de l'edifici. El manifest, tota una declaració d'intencions, convida a arriscar, llançar-se, equivocar-se, sorprendre's... Entre les grans figures de la dansa actual que es podran veure aquest any a l'escenari del Mercat, hi ha Jérôme Bel i el seu espectacle 'Cédric Andrieux'; les ballarines Jone San Martín, Sandra Marín i Iratxe Ansa, que estrenen 'Esculpiendo el vacío', amb coregorafies de Willian Forsythe, Crystal Pite o Rafael Bonachela; i 'Drumming live' de la companyia Rosas d'Anne Teresa De Keersmaeker, admirada arreu del món i que s'ha centrat en investigar la relació entre música i dansa.

Per primera vegada, el Mercat inclourà un festival de circ. "Fa molt de temps que les companyies de circ lluiten, actuen més a fora que aquí, fins ara integràvem espectacles de circ, però aquest any els volem donar més visibilitat i per això fem un festival de circ", ha dit Casadesús. Entre les convidades, hi ha Cie. Non Nova, que ha creat un fascinant espectacle a partir de ventiladors i bosses que ballen al ritme de l'aire, o tot un referent a França, Johan Le Guillerm. Entre les companyies catalanes, destaquen Joan Català, Los Galindos i Circ Teatre Modern.

Repeteixen la Secció Irregular, amb tot de propostes que arrisquen i busquen nous llenguatges, i Salmon, una aposta per nous talents i nous creadors. El Mercat també vol potenciar els nous públics amb festivals i programació adreçada als més petits, com El més petit de tots, per a infants de 0 a 5 anys.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...