24 de juny 2014

Una companyia afganesa carrega contra l'integrisme



publicat per
www.elperiodico.cat
19 de juny de 2014
Imma Fernández

El Teatre Lliure acull 'La ronde de nuit', de Le Théâtre Aftaab de Kabul

Una escena de 'La ronde de nuit' (La ronda de nit'), que arriba avui al Lliure de Montjuïc.
LE THÉÂTRE AFTAAB

El Teatre Lliure de Montjuïc obre les portes per primera vegada -des d'avui fins diumenge- a un Afganistan insòlit. El que presenta la companyia afganesa Le Théatre Aftaab en Voyage, creada el 2005 a partir d'un stage dirigit per Théâtre du Soleil a Kabul, a La ronde de nuit, una obra que critica l'integrisme, la bogeria i l'excés de manipulació de l'islam. Resident a França, el col·lectiu (12 actors i 2 actrius) pretén ser «el crit dels éssers humans condemnats a ser lapidats o penjats per haver estimat». «No volem un país cec, un poble que cedeix a l'infern de les orientacions fanàtiques relacionades amb l'ètnia, la llengua, la raça i la religió», proclama.

L'espectacle, dirigit per la francesa Hélène Cinque, aborda en primera persona el drama de l'exili i la integració. «És un treball dels actors de lluita contra els dimonis que els persegueixen», resumeix Cinque. Lluís Pasqual, el director del Teatre Lliure, que va descobrir «aquesta petita joia» a París, subratlla «el gran sentit de l'humor i la poesia» d'una obra «sobre les conseqüències de la guerra i l'emigració explicades per primera vegada pels seus protagonistes». En la història, un grup d'immigrants afganesos es refugien una nit gèlida en un teatre, vigilat per un altre company. Mentre dormen, revelaran els seus anhels i malsons.


PROHIBIDA AL SEU PAÍS / La representació de La ronde de nuit, parlada en francès i en el dialecte persa dari, seria avui impossible a l'Afganistan. D'entrada, recorda la directora (que apareix com a tal sobre l'escenari), les actrius no hi podrien aparèixer sense vel. Tampoc, ni tan sols les mans, podrien ser tocades per un home; ni molt menys encara aparèixer interpretant prostitutes amb cotilla. Escenes tan innocents com un actor ensenyant francès a la seva mare per Skype, entre d'altres, estarien també prohibides. En total, calcula Cinque, tres quartes parts del muntatge no es podria exhibir. Un muntatge valent que descobreix al món una cara molt diferent de la joventut afganesa.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...