08 de setembre 2014

Tàrrega, àgora contemporània



publicat per
2 de setembre de 2014

3Les companyies de teatre de carrer reclamen ajudes en la presentació del certamen

Convertir-se en una àgora on aflorin temes que preocupen la societat actual és un dels objectius principals de la pròxima edició de la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, que se celebrarà a la capital de l'Urgell de l'11 al 14 d'aquest mes. L'abús de poder, la violència, la pervivència de cultures minoritàries, la corrupció i els desnonaments centraran diverses obres. Però ahir el debat ja es va colar en la roda de premsa a la Conselleria de Cultura, quan un membre de la companyia Kamchàtka, que estrenarà Fugit, va sol·licitar a Ferran Mascarell subvencions específiques per al teatre de carrer davant el temor d'«acabar dormint al carrer en comptes de treballar-hi».

Després dels aplaudiments dels col·legues de la resta de companyies, Mascarell va aclarir que la solució no passa per subvencionar més sinó per dinamitzar el sector «perquè hi hagi feina». En aquest sentit va destacar la importància de la Fira de Tàrrega com a important aparador per a a programadors nacionals i internacionals.

La ira dels peixos, el muntatge inaugural, reflexiona sobre l'enfrontament entre dues cultures. S'estrenarà abans al parc de la Ciutadella de Barcelona (10 de setembre) dintre dels actes del Tricentenari i es retransmetrà en directe per la xarxa de televisions locals. A Tàrrega es veurà a partir del dia 12. «No és un espectacle pamfletari. Va més enllà de la relació Catalunya-Espanya. Parla de temes universals amb un llenguatge gestual, gairebé sense text. No ofereix respostes sinó que planteja moltes preguntes», va destacar el xilè Ignacio Achurra, responsable d'aquesta producció pròpia que defensaran sis actors, quatre ballarins i tres músics.

Cinquanta-una companyies

-29 de catalanes, 10 de la resta d'Espanya i 12 d'internacionals- oferiran 52 espectacles. D'aquests, 38 es representaran al carrer i 14 en sala. A destacar la reinterpretació del clàssic Fuenteovejuna, de Lope de Vega, de la companyia catalana Obskené, i The blind, aclamat muntatge dels polonesos Teatr KTO. La seva espectacular peça s'inspira en l'Assaig sobre la ceguesa de José Saramago.

GRATUÏTS I DE PAGAMENT / Entre els espectacles més festius per a tots els públics de la nova secció Ondara Park hi figura l'original Micro-Shakespeare, una coproducció de la catalana Laitrum amb el National Theater de Londres en què el públic descobreix cinc clàssics de Shakespeare condensats d'una forma molt peculiar per Toti Toronell, ànima de Laitrum.


A Tàrrega hi predominen els espectacles gratuïts per a tots els públics. Els de pagament oscil·len entre els 5 i els 15 euros. Del pressupost d'1.083.900 de la Fira, la Generalitat aporta 400.000 euros, l'Ajuntament de Tàrrega, 211.300, el Ministeri de Cultura, 75.000 i la Diputació de Lleida, 155.000.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...