27 de desembre 2015

Els Pastorets, moderns i també centenaris



publicat per
23 de desembre de 2015
Clara Ribas - Barcelona

Torna l'enfrontament entre el bé i el mal, quan es commemoren els cent  anys del text de Folch i Torres

 A Ogern fan una combinació de pessebre vivent i Pastorets basada en l'obra de l'autor

Els Pastorets hauran fet més de 240 representacions entre el 12 de desembre i el 30 de gener a tot Catalunya, en la temporada en què arrenquen els actes de commemoració del centenari de la versió de Josep Maria Folch i Torres. La previsió per a aquesta temporada és que més de seixanta mil espectadors vegin els Pastorets en les seves diferents versions arreu del territori.

“Cada any estem sumant més representacions i més espectadors. Estem parlant d'un èxit de la cultura popular”, destaca el president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Lleonard del Rio. Segons dades de la coordinadora, els Pastorets de Catalunya impliquen més de 6.600 persones arreu del país. “És un espectacle complet: té teatre, té música, té ball... tots els ingredients perquè sigui un èxit”, hi afegeix Del Rio.

Així, aquest Nadal s'inicien els actes de commemoració de l'estrena d'Els Pastorets o l'Adveniment de l'Infant Jesús, de Josep Maria Folch i Torres, que es va representar per primera vegada el 24 de desembre del 1916. Un text en el qual l'autor va proposar una actualització de la tradició, obrint la porta a incorporar trets característics de la cultura popular. No és una obra rígida i el seu origen, a cavall entre el teatre i la cultura popular, permet que els grups se sentin còmodes representant-la; el text té un bon ritme i, si bé hi ha grups més puristes i d'altres que ho són menys, permet l'adaptació als temps actuals. El mateix Folch i Torres, després de l'estrena, va treure dos quadres del text inicial i va incorporar el passatge de l'infern. Es calcula que actualment un 40% dels grups de teatre que representen els Pastorets ho fan en aquesta versió.

Els orígens del gènere dels Pastorets se situen en els drames religiosos medievals. L'officium pastorum (l'adoració dels pastors) és el punt de partida d'antigues celebracions que els fidels interpretaven durant la nit de Nadal a les esglésies juntament amb la missa del gall. Els textos més antics en català d'aquest tipus de teatre daten del segle XV, però els primers textos dels Pastorets no apareixeran fins al segle XIX.

Des d'aleshores han sigut nombrosos els autors que han escrit la seva pròpia versió dels Pastorets, com també són nombrosos els pobles i les ciutats que els representen. La majoria de les representacions dels Pastorets són a càrrec de grups de teatre amateur i es fan en centres parroquials, centres socials o teatres.

Cervera
L'Associació Cultural GREPP Teatre ultima els preparatius d'una nova temporada dels Pastorets cerverins, escrits per Ramon Turull. Aquest any es representaran al Gran Teatre Passió de Cervera, els dies 26 de desembre i 3 de gener, a les 18.30 h.

Corbins
Per la seva banda, el grup de teatre És lo que Hi Ha, de Corbins, posa en escena els Pastorets Superestel, una versió rockera del clàssic nadalenc, que es va estrenar fa catorze anys a Barcelona amb una innovadora idea i text de Ricard Reguant i música de Toni Olivé, que ja ha obtingut un lloc en les representacions nadalenques a Catalunya. Es representa el 27 de desembre a les 18 h i a les 19 h a la Sala Coliseum.

Ogern
A càrrec de l'Agrupament Baixa Ribera Salada, que celebra el Nadal amb una imaginativa combinació de Pastorets i pessebre vivent, la representació comença pels carrers del poble d'Ogern amb l'escenificació de diversos oficis que antigament es duien a terme a la Baixa Ribera Salada, i aquests es converteixen en l'escenari de la representació dels primers quadres dels Pastorets. A través d'en Lluquet i en Rovelló, els espectadors s'endinsen en la història de l'adveniment de l'infant Jesús, tal com la va concebre Folch i Torres. La funció dura aproximadament una hora i mitja i s'acaba a l'escenari del local social del poble. Les representacions són els dies 7 i 8 de gener, a les 18.30 h.

Lleida

A Lleida, en una versió dels Pastorets de Lluís Millà, els pastors Borrego i Carquinyoli expliquen la història més arrelada de la tradició catalana. Respecta l'obra original, però també l'adapta als nous temps; Talia Teatre accelera el ritme de la representació i dóna un aire més lleuger al conjunt de l'obra. És un muntatge teatral amb més de trenta actors i actrius, músics i dansaires, i amb elements tradicionals de la cultura i el folklore catalans on també la pirotècnia i els efectes especials tenen cabuda. Representacions: 26, 27, 28 i 29 de desembre a les 18 h.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...