16 de gener 2013

La gran família dels Pastorets




publicat per
8 de gener de 2013

Estan de moda, els Pastorets?
Fa pocs dies em va fer gràcia sentir com en parlaven a El matí de Catalunya Ràdio amb persones implicades en aquest espectacle nadalenc. Josep Maria de Ramon, president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, era un dels convidats que va parlar del "fenomen Pastorets", que durant les festes de Nadal envaeix el país de pastors i dimonis interpretant les versions tradicionals de cada indret i altres guions més innovadors.

La Coordinadora aplega 48 representacions, tot i que n'hi ha moltes més, i sembla que ens trobem en un moment en què tothom n'ha sentit a parlar alguna vegada, ja sigui a l'escola, al casal o al teatre del poble. El programa que hi va dedicar TV3, "Objectiu Pastorets", segur que va contribuir a fer-los més populars. Difondre'ls com a patrimoni cultural és un dels propòsits de la Coordinadora, que també vol fomentar la recerca al voltant d'aquest fenomen. Però hi ha un altre objectiu que em crida més l'atenció, i és que, en lloc d'afavorir la competició entre grups, aposta per les relacions d'intercanvi per compartir i aprendre entre diverses experiències al voltant dels Pastorets. D'això se'n diu crear comunitat.

O sigui, cada població té la seva família de Pastorets, on s'impliquen persones i entitats diferents en el que esdevé un retrobament nadalenc entre els veïns d'un poble, dalt i baix de l'escenari. És un moment de l'any en què tothom s'aplega al voltant d'un projecte comú, que requereix esforç i dedicació, que identifica i omple d'orgull. Es tracta, a més, d'una activitat intergeneracional, com moltes de les que trobem en el món de la cultura popular, on participen famílies senceres, des de nadons fent de nen Jesús fins a avis posant-se a la pell dels savis de la tribu.

Però viure en clau de Pastorets no només vol dir sortir a escena durant les representacions. Vol dir formar part d'aquesta família d'actors, músics, tècnics, maquilladors i moltes més persones implicades, que ja treballen mesos abans per tenir-ho tot a punt per aquestes dates. Vol dir que de vegades un es troba cantant una tonada de l'espectacle a la dutxa o que, en qualsevol conversa, tot d'un plegat pot sortir un "closques de coco esclafades" o un "tothom hi era". Aquestes expressions sorprenen un interlocutor que no hi està familiaritzat, però sempre troben un somriure còmplice en les persones que viuen dins la gran família dels Pastorets.

"Una gran família", com els definia molt encertadament Josep Maria de Ramon, amb nuclis familiars que formen part de cada comunitat de Pastorets, que al seu torn comparteixen les seves experiències a la Coordinadora i són un element dinamitzador d'una família encara més gran, la de la nostra cultura popular.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...