30 de novembre 2017

Manel Bonany: “L'obra ens mostra una dona transgènere lluitant fins a l'últim moment”



Aquest dissabte 2 de desembre al vespre estrena a l'espai de Can Gassol de Mataró la seva obra 'La pell escrita', dins el Cicle Fet a Mataró

La Pell Escrita arriba a Can Gassol

La protagonista és una dona transgènere. Per què l'elecció d'aquest personatge i d'aquesta temàtica?
La temàtica transgènere és una metàfora de la construcció de la identitat perquè crec que tots construïm la nostra en lluita contra la realitat perquè aquesta no ens ho posa fàcil. Vaig escollir que la protagonista fos transgènere per portar-ho a l'extrem, perquè ells viuen una situació límit. El primer combat el tenen amb el seu propi cos i després viuen en una constant i enorme batalla.

Miriam Marcet encarna la protagonista de l'obra. Per què vau escollir aquesta actriu?Ens coneixíem d'haver col·laborat al Cor de la Ciutat i hem col·laborat en diversos projectes audiovisuals des de llavors. L'obra la vaig voler portar al teatre fa 10 o 12 anys però en aquell moment la temàtica era molt extrema i no va ser ben rebuda. Fa poc vam pensar que potser era un bon moment per fer-la i vam trobar suports de professionals i companys per fer-ho. Ara la temàtica ja no sembla tant estranya.

Això vol dir que intueixes que la consciència social entorn el tema ha canviat o evolucionat?
Cada vegada més casos de persones transgènere surten a la llum i se'ls dóna més visibilitat. Se'n parla a pel·lícules, series i es creen associacions. Cada vegada la societat va veient que hi ha una part de la població que no ens imaginàvem que estiguessin en aquesta situació i cal normalitzar-la.

De què tracta l'obra?
L'obra ens mostra una dona transgènere lluitant fins a l'últim moment perquè aquestes persones es veuen abocades a una lluita tota la vida. És una naturalesa que no han triat i en el moment que ho accepten comencen una lluita de per vida tant amb el seu entorn, com per trobar feina i molt més. El text ens mostra els elements bàsics que l'han format com a dona i com ha estat la lluita en contra una societat que es mou amb unes pulsions de rebuig en manada.

Ajuda d'alguna manera a conscienciar als espectadors de la necessitat d'acceptar aquesta diversitat?
Exacte, perquè ens mostra una persona que té una sèrie de punts que l'han construït com la persona que és i que són els mateixos que ens han construït a nosaltres. Mostra una total identificació entre el que viuen ells i el que ens passa a tots, una base comuna. És una lluita en la qual tots ens veiem abocats perquè tots hem hagut de construir la nostra identitat.

El personatge és mort però encara té consciència. Per què optes aquest personatge?
Perquè es troba en moltes cruïlles i és un personatge dinàmic. Està a la frontera entre els homes i les dones perquè fa el trànsit, entre la pèrdua i l'esperança, la vida i la mort, la joventut i la maduresa, i molt més. Són punts en els quals tots estem immersos, uns eixos fonamentals que ens fan completament iguals.

Publicat per
Laia Mulà
http://totmataro.cat/cultura/teatre/item/40488-manel-bonany-l-obra-ens-mostra-una-dona-transgenere-lluitant-fins-a-l-ultim-moment

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...