30 de juny 2010

Circ sense fronteres


www.elperiodico.cat
26 de juny de 2010


Els suïssos Zimmermann & de Perrot presenten al Grec tres muntatges que fusionen disciplines
I MMA FERNÁNDEZ
BARCELONA


El festival Grec de Barcelona obre les portes a partir d'aquest cap de setmana al públic familiar amb la programació de tres espectacles circenses dels creadors suïssos Martin Zimmermann i Dimitri de Perrot, que aposten per la fusió de circ, dansa, música, arts visuals i teatre. Són tres peces de formats diferents que sota el títol de Gaff Aff, Öper Öpis i Chouf Ouchouf mostren el seu particular univers, carregat d'imatgeria visual, humor i emoció.

Gaff Aff, que es representa avui i demà al Mercat de les Flors (sala Ovidi Montllor), està protagonitzat per la mateixa parella de directors i artistes, que creen un món insòlit, un carrusel de vida, a partir d'una escenografia de trossos de cartró, la música de De Perrot i el moviment. El títol, en dialecte suís-alemany, significa «observar un mico», va explicar ahir Zimmerman, que es fica a la pell d'un clown per fer-nos «riure i reflexionar sobre la condicióhumana».

HUMOR I FORÇA VISUAL
A la segona peça, Öper Öpis (29 de juny i 1 de juliol, al Mercat), els dos creadors actuen per primera vegada amb altres professionals: cinc artistes circenses i ballarins. Sobre uns decorats mòbils i inestables, els personatges exhibeixen les seves habilitats mentre arrisquen la seva integritat i s'esforcen per mantenir l'equilibri. Un discurs metafòric, esquitxat d'humor, sobre «la impossibilitat de trobar en els altres el que tots busquem: a nosaltres mateixos».

«Treballem molt a nivell visual per crear imatges potents, perquè nosaltres no venim del món de la paraula, ho expliquem tot amb els cossos, la llum, la música, l'escenografia...», va subratllar Zimmerman, que igual que De Perrot té una àmplia formació en les arts visuals. En les seves propostes, defugen els convencionals atrezzos circenses –trapezis, malabars...– i exploren les possibilitats de qualsevol objecte de la vida quotidiana. «¿Per què el circ se serveix d'aparells estranys que no fem servir a la vida normal? Preferim relacionar-nos amb objectes d'ús diari». En la concepció de les seves peces també hi ha aquell trànsit fellinià entre la realitat i el somni, amb algun apunt surrealista, va admetre Zimmerman.

ACRÒBATES DE TÀNGER / A Chouf Ouchouf (Mira, però mira de debò, en àrab), que arribarà al Teatre Grec el 3 i 4 de juliol, els creadors dirigeixen el grup d'acròbates de Tànger, que ja va actuar al festival el 2008 amb Taoub. Els 12 artistes marroquins (entre ells dues dones) exhibeixen les seves peripècies acrobàtiques, i també vocals, en un muntatge que apel•la a les emocions, el diàleg i l'humor, i on no falten piràmides humanes. «Al Marroc hi ha una gran tradició de fer piràmides en una rotllana, que es remunta a èpoques de guerra, quan les feien com a imatge de força i grandesa. Però no ens interessava tant la seva tècnica com el que porten a dins», afegeix el coreògraf, que asegura que treballa amb «éssers humans, no amb marroquins o artistes d'un país determinat». És art sense fronteres.

Els detalls de la vida, a què cada vegada donem menys importància, són el planter d'idees per al duo suís. «Ens fixem en les petites coses i les fem servir per oferir-les des d'una altra mirada. Al món hi ha molts esdeveniments negatius, però també n'hi ha de màgics i fantàstics que ens serveixen d'inspiració».

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...