25 de juny 2010

El mite grec d'Eurídice al Grec


www.elpunt.cat
24 de juny de 2010


ATC Theatre Group presenta una visió particular del mite al Teatre Lliure
EFE / LAMALLA.CAT

El mite grec de la nimfa Eurídice arriba aquest dijous al Grec en un espectacle de Bjan Sheibani. El director britànic proposa una renovada visió que recrea la recerca del pare perdut en un viatge oníric per l'inframón.
El Grec mira cap al sol naixent
[14/05/2010]

Al capdavant de l'ATC Theatre Group, que ja es va presentar al Grec fa dos anys, Sheibani posa en escena en el festival d'estiu de Barcelona Eurídice, una obra escrita per la dramaturga americana Sarah Ruhl que des de dijous es pot veure a la Sala Fabià Puigserver del Lliure. Sheibani va estrenar el text de la dramaturga i poeta americana a Londres el mes de gener passat, i des d'aleshores la seva companyia l'està portant de gira.

L'obra va ser escrita per l'autora com a teràpia per superar el duel per la mort del seu pare, mort quan era jove, i estableix una espècie de triangle entre Eurídice, el pare i Orfeu. Suposa una revisió contemporània d'una de les històries mítiques més fascinants i conegudes de la cultura universal, en què s'explica com per retornar a la seva estimada Eurídice al món dels vius Orfeu es fica a l'inframón tenebrós dels morts.

Orfeu utilitza la música per expressar-se i per encaixar els cops que li clava la història. Mentre la parella viu en el món real, Orfeu és incapaç de renunciar a la música, encara que finalment ho fa quan està a punt de perdre a la seva estimada.

Viatge oníric per superar la mort d'un pare
L'obra parla de la pèrdua i de com viure el procés del duel, ha explicat Ony Uhiara, pèrdua que "Eurídice -ha dit- no ha superat i que per tractar d'encaixar-la emprèn un viatge". El viatge oníric dels protagonistes a l'inframón i cap a la reconciliació amb la pèrdua paterna "encaixa amb el de Alícia al país de les meravelles", ha dit Uhiara. En aquest viatge al país dels somnis, els protagonistes troben personatges estranys com tres pedres, que interpreten com un cor tres actors. Les tres pedres són les guardianes de l'inframón i les que dictaminen com es gestiona el temps en aquest lloc, el comportament i la manera d'encaixar la pèrdua, poder que va canviant al llarg de l'obra", ha explicat Sheibani.

Eurídice i Orfeu estan interpretats pels joves artistes negres Ony Uhiara (Eurídice) i Osi Okeragor (Orfeu) en un elenc de set actors. Geff Francis interpreta al pare de Eurídice, Marsha Henry és la pedra gran, Becci Gemmel la petita, Ben Addis la pedra cridanera i Rhys Rusbatch l'home dolent interessant i el senyor de l'inframón.

L'obra es representarà fins al 27 de juny a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...