01 de juliol 2010

T de Teatre s'endinsa en la memòria d'una generació de dones callades


www.lamalla.cat
25 de juny de 2010

foto tdeteatremalla

'Delicades' és la proposta de la companyia per al festival Grec
EFE / LAMALLA.CAT

Mamen Duch, Marta Pérez, Àgata Roca i Carme Pla, les T de Teatre, presenten en el Grec el seu espectacle 'Delicades', una nova aposta en la qual mantenen el seu humor característic i s'endinsen en la memòria d'una generació de dones educades per "sentir, veure i callar". Són les dones que tenien vint anys quan va esclatar la Guerra Civil, "la generació del silenci", ha explicat l'autor de l'obra Alberto Sanzol, que es representarà aquest divendres fins l'1 d'agost al teatre Poliorama.

Amb "petits records" rescatats de la seva mare, de la seva àvia i dels germans d'aquesta, l'autor de l'obra Alberto Sanzol ha confeccionat una història d'històries, "un conte de primavera en el qual la vida i la mort estan en lluita". L'acció es desenvolupa en una escenografia buida "en què la terra i el cel es donen la mà i en què és present el cicle de la vida, dels animals i de les plantes".

Les T de Teatre incorporen per primera vegada a la companyia i a l'escenari a dos actors, Albert Ribalta i Jordi Rico, el primer d'ells ja company de les actrius en la sèrie televisiva Jet Lag. Sanzol ha dit que des de l'espectacle Homes que va veure a Madrid el 1995 "elles (T de Teatre) tenen part de culpa que escrigui d'aquesta manera".

Una història a partir d'històries de les dones de la família de Sanzol
Emocionat en recordar a la seva àvia en les històries de sobretaula de la qual s'ha inspirat per escriure els fragments de l'espectacle, Sanzol ha creat "uns personatges que s'han construït a partir d'ells, metàfores de molts éssers humans". "Són aventures que m'explicaven" en les quals el jardí és molt important perquè "a la meva àvia i a les seves germanes els encantaven els arbres, les flors i les plantes. Els parlaven, els feien carícies, passaven molta estona amb elles".

No debades a l'escenari gairebé buit en què se succeeixen les històries és present una prunera. En aquest univers que es recrea a l'escenari es narren històries protagonitzades per un roser que era mort i sobtadament ressuscita, per una cosidora que enganxa a la paret un crucifix amb ciment perquè no li ho treguin els milicians o per un pare que es vol fer amic de la seva filla al Facebook.

La traducció de l'obra escrita en castellà ha anat a càrrec del director Sergi Belbel, el mateix que va dirigir Homes, muntatge de diferents autors.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...