31 de març 2015

Lina Prosa i Moisès Maicas donen a conèixer 'El manifest de Palerm'



publicat per
28 de març de 2015
Amb motiu del Dia Mundial del Teatre la dramaturga italiana Lina Prosa i Moisès Maicas ens donen a conèixer El manifest de Palerm. Us l'adjuntem a continuació:
Escena Europa / El teatre pel renaixement d'una Europa humana
El Manifest de Palerm
Traducció de Lídia Gil

L'Europa actual, subordinada al dictat de les finances i l'economia, impedeix la formació de l'Europa que somniem, la de la cultura i les aspiracions humanes.

La crisi econòmica que ha envestit la majoria dels països europeus ha recaigut, i continua fent-ho, sobre la part més feble de la societat, entenent aquí per feble qui no exerceix el poder i qui, per vocació, treballa pel canvi.

La majoria dels països europeus ja no inverteix en cultura, i els fons que hi destinen són cada vegada més minsos. Tot això comporta que nombroses realitats teatrals desapareguin, sobretot a les perifèries, i impedeix i estronca relacions humanes i artístiques importants per a la resistència moral en un moment de desorientació general. La manca d'activitat intel·lectual i l'ofec de les iniciatives creatives i innovadores impedeixen la circulació d'idees, l'assoliment de la igualtat i, per tant, la creació de la Comunitat de les Persones d'Europa.

El predomini de les finances en la cultura ha llevat espai i alè al teatre, que té per vocació investigar i elaborar formes d'allò que entenem per contemporani, amb les quals la memòria aspira a tenir futur.

En una situació com aquesta, els artistes es veuen obligats a fer front a l'exigència de la supervivència a qualsevol preu, i a deixar en segon lloc la consistència i l'originalitat dels seus projectes. La poca importància dels recursos humans en la construcció d'Europa ha fet perdre la consciència del ser-hi. El present emmalalteix de solitud i abandonament o perd els seus espais, i el gran buit l'ocupen, l'economitzen i el financen els poders.

Al final, la crisi fa augmentar la riquesa d'uns pocs i la pobresa de la majoria.

El teatre és l'espai de l'assemblea, on el diàleg, la llengua, la llibertat de pensament i la memòria alliberen el cos del control dels interessos que estan fora del que entem per humà, i afavoreixen la democràcia, la integració de les persones i la convivència de les cultures. D'aquest principi de civilització n'és portadora Grècia, sense la qual és impensable la idea d'Europa.

EL MANIFEST DE PALERM
És la veu del disgust i la negació a resignar-se que sorgeix de la perifèria, lloc per antonomàsia de resistència i recursos amagats, i, en aquest sentit, lloc mític de trobada entre persones i artistes. És la veu que sorgeix del Mediterrani, mirall important de la nova Europa.

PROPOSTA
Els continguts del manifest són la base per crear Platea Europa, una xarxa d'actors, autors, directors i de tots els qui treballen en el món del teatre i de la cultura en l'àmbit europeu.


La Platea promou, de manera itinerant i autofinançada, un programa de trobades i activitats per fer de manera periòdica a les ciutats europees.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...