20 de novembre 2013

Fabrice Murgia presenta els seus monstres nocturns




PUBLICAT PER
17 DE NOVEMBRE DE 2013
JUAN CARLOS OLIVARES. 
Fabrice Murgia presenta els seus monstres nocturns


Fabrice Murgia tenia 25 anys quan va estrenar Le chagrin des ogres , una edat en què l'adolescència és una fosca temptació i la infància segueix després de la porta com un fantasma. L'obra és un malson, amb l'angoixa d'aquests somnis en els quals despertar és només reconèixer que se segueix somiant.

Murgia se serveix de dos casos extrems i reals sobre com tancar l'adolescència i passar -o no- a l'edat adulta: la matança i el suïcidi en un institut alemany, i el segrest i l'alliberament de l'austríaca Natascha Kampusch, vuit anys, dels 10 als 18, tancada en un soterrani. Ser lliure, despertar i esdevenir adulta. Però aquestes històries no pretenen un diagnòstic sobre les disfuncions psíquiques de l'adolescència. Serveixen com a mirall d'una narradora -caracteritzada com la nena de Los otros - que terroritza amb la seva presència ambigua. Podria ser l' amiga invisible , la veu amb rostre de la infància, o el Pep Consciències que creix durant l'adolescència mentre es desdibuixa la seva figura i es fa cada vegada més amenaçadora. Però també pot ser tot el contrari. A Murgia li agrada col·locar el públic en una zona grisa en què l'imaginari és tan poderós com el que és real, com passa en la infància. Pot ser que aquesta narradora estigui imaginant els fantasmes i les seves històries, figures que la molesten en la foscor i que és incapaç de fer desaparèixer encara que jugui a fet i amagar amb elles, encara que faci el que fan tots els nens: creure que el mal desapareix si tanquen els ulls. La qüestió és si el públic conserva el record dels seus monstres sota el llit. Si encara sent el terror nocturn i connecta amb aquest exorcitzant malson interior d'un creador de 25 anys.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...