28 de gener 2015

El mataroní Joan Giménez descobreix la referència més antiga dels Pastorets



publicat per
26 de gener de 2015
Cristina Salad

Amagat enmig de tots els papers que conté l’Arxiu de la Corona d’Aragó ha aparegut la referència més antiga, fins ara, sobre ‘Els Pastorets’. Un petit gran secret escrit en un document de l’any 1721, en un escrit fet en castellà i datat l’11 de febrer d’aquell any. El document sol•licita la presència d’un “agutzil” durant les representacions de Pastorets per vetllar sobre el “bullici” i concurrència de públic que pugui ocasionar. Textualment demana que “se conceda esta licencia osando de ella en la conformidad, que los años pasados en que ya se ha representado como también en este durante las Navidades Los Pastorets”. La descoberta és obra de l’historiador mataroní Joan Giménez.

Segons l’historiador d’aquesta troballa cal remarcar dos elements diferents. D’una banda, de les referències de l’escrit se’n desprèn que la representació dels Pastorets és una tradició consolidada en el calendari de festes, ja durant el segle XVIII. De l’altra, el fet que els Pastorets es mencionen en català i no en castellà, llengua en la que està escrita la resta del document. Punt aquest important, com destaca l’historiador, ja que en aquell moment, l’any 1721, ja estava plenament establert el mandat dels Borbons i desplegat el decret de Nova Planta.


L’origen dels Pastorets prové de les representacions medievals que es feien a les esglésies el dia de Nadal. Abans de la descoberta de Giménez, les referències més antigues de les representacions de Pastorets eren els textos ‘Los zelos de San Josef’ obra de Cristoval de Monroy Silva i ‘El cascabel del demonio’, datats a finals del segle XVIII.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...