20 de febrer 2017

Actuals, contundents i a tocar



Coincidència de propostes teatrals de Kate Tempest i Roland Schimmelpfennig

Que tres muntatges escènics professionals s’escaiguin a Mataró en uns mateixos dies, no és massa corrent. Que tots tres, a sobre, siguin d’un interès impactant i proper, encara menys. És el que acaba de passar amb ‘Sí i no: calidoscopi Schimmelpfennig’, ‘Wasted’ i ‘Peggy Pickit veu la cara de Déu’.

Duresa convincent
En sis sessions fetes durant tot el cap de setmana –una de les quals va ser especial per a alumnes d’instituts– l’espai volgudament reduït de l’escenari del Monumental ha acollit ‘Wasted’, obra primerenca de Kate Tempest, escriptora i cantant de hip hop britànica.

La companyia lleidatana Íntims Produccions, comptant amb la direcció d’Ivan Morales, la va estrenar a FiraTàrrega el 2015 i va ser una de les grans troballes del festival d’aquell any. Amb una entrega portentosa, quasi espasmòdica, el trio d’intèrprets que deambula i es barreja enmig de les cadires dels espectadors dóna veracitat a allò que conta. És una història de farres, desvaris, frustracions, afectes i pors, sovint monologada amb lèxic dur, amb què tres joves rememoren la mort tràgica d’un company als quinze anys. De ‘Wasted’ crítica i públic n’han fet l’elogi arreu on s’ha pogut veure. I s’ho mereix. Aquí, a més, ha estat una aposta agosarada per trencar l’eclecticisme plàcid tan freqüent a la programació estable del teatre. Que ja va bé.

Reflexió càustica
Dissabte passat, dintre el cicle “Fet a Mataró”, es va estrenar a Can Gassol una nova proposta de Moisès Maicas, segurament el director mataroní més expert, innovador i burxant. Es tracta de ‘Peggy Pickit veu la cara de Déu’, de Roland Schimmelpfennig, un dels autors alemanys contemporanis més representats. El seu teatre acostuma a ser una fusió de comèdia  i d’elements tràgics. Són textos poètics i terribles alhora, que aborden la quotidianitat amb una peculiar fragmentació del temps i de les trames, i on sovintegen personatges tocats de desorientació i de solitud que combinen diàlegs amb incisos dirigits a l’espectador.

A l’obra estrenada ara, dues parelles es retroben per sopar després de sis anys de no veure’s. Es coneixen des que estudiaven i de quan havien treballat al mateix hospital. La primera té una casa confortable, bona feina i una filla de cinc anys.

L’altra, desencisada i sense un futur clar, acaba d’arribar de l’Àfrica, on ha estat en missió humanitària tot aquest temps i n’ha hagut de marxar precipitadament per un conflicte armat. A mida que avança la vetllada, l’aparent cordialitat inicial s’esquerda i es fa evident tot el que els separa. L’argument, que dit així sona a tòpic, planteja amb causticitat la mala consciència dels països rics i les dificultats per entendre i ajudar de manera eficaç el Tercer Món.

Les seqüències temporals van endavant i endarrere, hi ha repeticions sincopades i el relat es va interceptant amb les rèpliques o els aparts de qualsevol dels quatre protagonistes. Les dificultats inherents a aquestes circumstàncies de la peça Maicas les ha resolt fabulosament amb una posada en escena a frec del públic que juga amb moviments coreogràfics, contestes musicades, una escenografia molt neta i, sobretot, amb un magnífic treball actoral. Així, posant-hi accent surrealista i distanciat, potencia la mirada reflexiva pròpia de Schimmelpfennig.

Lectura prèvia
Dos dies abans, també a can Gassol i com a tast introductori, s’havia presentat ‘Sí i no: calidoscopi Schimmelpfennig’ amb patrocini del Goethe Institut. Va ser una estupenda lectura dramatitzada basada en fragments d’obres i en reflexions teòriques sobre el teatre escrites pel dramaturg alemany. Servida amb un joc escènic senzill i efectiu per tres intèrprets i una projecció de vídeo, va constituir una ocasió idònia tant per reconèixer els mèrits de la seva personal escriptura com per entendre’n les claus.

Publicat per
Comas Soler      
Una imatge d'arxiu de l'obra 'Wasted'.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...